Hírek

Putyin: a drónok tervezését és irányítását már az iskolában oktatni kell

Vlagyimir Putyin elnök a pilóta nélküli repülést Oroszország gazdasági fejlődése és technológiai szuverenitása szempontjából „kritikus jelentőségű” területnek nevezte, és hozzátette, hogy a drónok tervezése és üzemeltetése iránt érdeklődő fiatalokat már a korai oktatás keretében ösztönözni kell, és lehetőséget kell biztosítani számukra – írja cikkében az oroszhírek.hu. putyin2

 

Az orosz polgári drónipar bővülése „alapvetően új lehetőségeket” nyithat meg számos más ágazatban, de ehhez nagyszámú, magasan képzett és motivált szakemberre lesz szükség – mondta Putyin csütörtökön egy vezető tisztviselőkkel és ipari szakértőkkel tartott találkozón.

A mezőgazdaságtól az építőiparon át az energetikáig és a közlekedésig „szükséges, hogy a pilóta nélküli rendszerek működtetéséről szóló tanfolyamok és modulok bekerüljenek az oktatási programokba”.

„Teljes mértékben támogatom azokat a javaslatokat…, hogy a gyerekek az iskolában megtanulhassák a drónok irányítását, összeszerelését és tervezését” – mondta, megjegyezve, hogy ez az érdekes és hasznos időtöltés „korai pályaorientációként is szolgál majd, amely végső soron az ország hasznára válik”.

putyin4

Korábban az elnök bejárta a moszkvai Rudnevo ipari parkot, amelyet példaértékű drónközpontként és gyártási klaszterként méltatott. Később több mint egy órát töltött egy külön megbeszélésen, ahol megvitatta az iparág legfontosabb céljait és akadályait.

Rudnevo 2023 márciusa óta szerepel a Technopolis Moszkva különleges gazdasági övezetében. A Rudnevo ipari park területének teljes területe a fejlesztést is figyelembe véve 45 hektár lesz. Jelenleg 18, összesen 120 ezer négyzetméter alapterületű gyártóépület épült, ahol 17 cég telepíti létesítményeit, amelyek többsége pilóta nélküli légi járműveket gyárt majd. Az ipari park közelében egy teljes értékű teszttelep is kialakításra kerül.

putyin5

Russia Putin Industrial Park 8420963 27.04.2023 Russian President Vladimir Putin visits an exhibition of manufacturers and operators of unmanned aerial systems at the Rudnyovo industrial park in Moscow, Russia. Artem Geodakyan / POOL Moscow Russia PUBLICATIONxINxGERxSUIxAUTxONLY Copyright: xArtemxGeodakyanx

„Az ország érdekelt az önök sikerében. És mi mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy ez a siker valósággá váljon” – mondta Putyin a dróngyártók és -üzemeltetők több mint két tucatnyi képviselőjéből álló csoportnak. Elmondta, hogy megfelelő kormányzati támogatással az orosz polgári UAV-iparág könnyen meghaladhatja a konzervatív becsléseket, és elérheti az 1 billió rubelt.

Az orosz állami és magáncégek egyre inkább különböző típusú drónokat használnak a kritikus infrastruktúrák, létesítmények, csővezetékrendszerek és távvezetékek megfigyelésére, de az iparág „még nem működik rendszerként” – mondta Andrej Belouszov első miniszterelnök-helyettes. A Szövetségi Légi Szállítási Ügynökséget, a Roszaviaciját azzal bízták meg, hogy „drasztikusan” vizsgálja felül elavult szabályozását, és szüntesse meg a felesleges bürokratikus akadályokat.

Oroszország jelenlegi drónpiacát Belouszov szerint évente mintegy 32 ezer darabra becsülik, az 1 kilogrammnál kisebb tömegű mikro-UAV-kat nem számítva. Ebből mintegy 20 000 darabot importálnak, a többit helyben gyártják, de többnyire külföldi gyártású alkatrészekből. A július 1-jéig véglegesítendő nemzeti UAV-fejlesztési stratégia szerint 2030-ra a hazai gyártásnak Oroszország szükségleteinek mintegy 70%-át kell fedeznie.

Szólj hozzá