Hírek

Párizs 2024: indul a légitaxi-szolgáltatás

A jövő évi párizsi olimpián a tervek szerint a városon belül légi taxival is lehet majd utazni, a projekt azonban még jóváhagyásra vár. Kérdés, hogy ha sikerül, vajon megmarad-e ez a szolgáltatás a francia fővárosban.

VoloCity flies over Paris scaled 1 scaled

A Volocopter öt vertiporton fog működni, amelyek építése legkésőbb szeptemberben megkezdődik. Ez az öt létesítmény, köztük a Szajna folyón található Austerlitz bárkán található speciális vertiport, öt városi légi közlekedési (UAM) útvonalat fog összekötni.

Crewed Volocopter 2x flies in front of ADP and Skyports Vertiport at Pontoise Cormeille testbed 1536x1024 1

A párizsi régió hatóságai által támogatott Austerlitz uszály vertiport mellett a Volocopter a két nagy párizsi repülőtéren, a párizsi helikopterkikötőn és a Saint-Cyr-l’École-i repülőtéren légi taxi infrastruktúrát épít. Minden vertiportban egy-három fel- és leszállási hellyel rendelkező utasterminálok kerülnek kialakításra.

  • A párizsi Charles de Gaulle repülőtéret (LFPG) és a Paris-Le Bourget repülőtéret (LFPB).
  • Az Austerlitz uszály vertiportja a párizsi helikopterkikötőbe (JDP)
  • Párizsi helikopter-kikötő a Saint-Cyr-l’École repülőtérre (LFPZ)
  • Párizsi Heliport oda-vissza járatok
  • Párizs-Le Bourget oda-vissza járatok

“Jelentkezni kell a check-in pultnál, hogy tudjuk, az adott utas a megfelelő személy a megfelelő időben. Körülbelül 5 perccel az indulás előtt megkérjük az utasokat, hogy szálljanak be a légi taxiba. Át kell menni egy biometrikus kapun, és utána már be is lehet szállni” – magyarázta a Skyports európai infrastruktúráért felelős vezetője, Damian Kysely.

Öt párizsi légikikötő fogadhat majd utasokat. Az egyik a belvárosban van, konkrétan egy uszályon a Szajnán. A lakosoknak kell majd dönteni ezeknek az elektromos járműveknek a sorsáról, amelyek állítólag negyedannyira hangosak, mint egy helikopter.

Volocopter2023GettyImages 1258786357

Ami a gyártókat illeti, Párizs választása a Volocopterre és annak kétüléses repülőgépére esett. A német vállalat reméli, hogy hamar zöld utat kap az Európai Repülésbiztonsági Ügynökségtől.

Szólj hozzá