Hírek

Orosz-ukrán háború: jönnek a földi drónok

Több mint 500 napja tart az orosz-ukrán háború. A háború, amelyben már eddig is kiemelt szerepet kaptak a drónok, most újabb mérföldkövéhez érkezik. A levegő után megjelentek a hadszíntéren a földi drónok is.

ukran

A pilóta nélküli földi járművek (UGV-k), más néven földi drónok az orosz invázió 16 hónappal ezelőtti kezdete után jelentős figyelmet kaptak. Ennek az innovatív területnek az élén Yevhen Hnatok, egy 22 éves ukrán mérnök áll, aki több távirányítású UGV-vel látta el a fegyveres erőket. A magas fűben alig észrevehető, taposóaknákkal felfegyverzett távirányítású lánctalpas vagy tömör gumis járművek a háború előrehaladtával egyre inkább potenciális eszköznek tekinthetők a hadviselésben. A cél, hogy gépekkel váltsák fel a fronton, az egyébként is emberhiánnyal küzdő ukrán csapatokat. Ezáltal is védve az emberi életet.

ukra32

Az ukrán földi drónok páncéltörő aknákat vagy távvezérelt géppuskákat szállítanak kezelőjüktől akár 10 km-re is. A fejlesztés alatt álló nagyobb modellek 20 mm-es ágyúval kecsegtetnek. Más UGV-k logisztikai feladatokat látnak el, például tüzérségi lövedékeket szállítanak Az UGV-ket ára alacsony, ugyanakkor hatékonyan látják el célfeladataikat. A fiatal fejlesztő, Hnatok szerint a kisebb modelljeinek alkatrészei kevesebb mint 30 000 hrivnyába (812 dollárba) kerülnek. Samuel Bendett, a Center for a New American Security vezető munkatársa azonban megjegyzi, hogy az UGV-k hatása a harcban eddig korlátozott volt.

A Hnatok most a megfizethető UGV-k tömeggyártására összpontosít, beleértve az egyszer használatos kamikaze járműveket is, bár elismeri, hogy több emberre lenne szüksége a jelenlegi megrendelések teljesítéséhez. De optimista, munkáját a harcban való hosszú távú túlélésre irányuló törekvés részének tekinti.

ukran2

A végső cél, bár távoli, az UGV-k összekapcsolása emberi kezelőkkel, UAV-kkal és emberes eszközökkel a harcban való autonóm működés érdekében. A fiatal mérnök találmánya jó példája Ukrajna alulról építkező innovációjának, amely  jelentős szereplővé válik ebben a fegyverkezési versenyben.

Szólj hozzá