Hírek

Óriás drónok a szélturbinák javításához

Egy 2,6 méter szárnyfesztávolságú önvezető drón szállított 68 kg-os rakományt egy  tengeri szélerőmű tetejére. A dán Ørsted energiavállalat bejelentette „óriás drónok” vezet be a tengeri szélenergia-ágazat hatékonyságának és biztonságának növelése érdekében.

orsted drone delivery 750x430 1

Az Északi-tengeren található tengeri szélerőműparkban a drón egyelőre még tesztelés alatt. A feladata az eszközutánpótlás a karbantartó személyzet számára, akiknek így nem kell felcsörlőzni vagy kézben felhordani a turbina tetejére a szervizhez szükséges szerszámokat, pótalkatrészeket.

A dán Ørsted szélenergia-szolgáltató vállalat teherhordó drón segítségével oldja meg az eszközutánpótlást a szélerőműparkban, így elmondhatja magáról, hogy a világon elsőként támogatja ezzel a módszerrel a turbinák karbantartását.

A vállalat közzétett egy videót, ami az látható, hogy a hajóról felszálló drón rakománya egy óriási narancssárga zsákban, zsinóron lógva utazott a tengeri szélturbina tetejéig. A drón egy magasított platformra engedte le a csomagot, hogy a karbantartók lecsatolhassák azt, a kötéllel együtt.

orsted

A dán energetikai vállalat azt állítja, hogy a drón 2,6 méteres szárnyfesztávolsággal rendelkezik, és képes akár 68 kilogrammos rakomány továbbítására, ami megkönnyíti a Hornsea 1-hez hasonló tengeri szélerőművek karbantartáshoz szükséges nehéz tárgyak szállítását.

orsted3

A Hornsea Wind Farm egy 3. körös szélerőműpark, amelyet 2018-ban kezdtek építeni. Az Északi-tengeren, Anglia keleti partjaitól 120 km-re található, a végső szélerőmű-csoport a tervek szerint akár 6 gigawatt összteljesítményű lesz. A fejlesztést több alzónára osztották.

orsted2

A park 174 szélturbinájának kapacitása 1,2 gigawatt, ami több mint egymillió brit háztartás áramellátásához elegendő tiszta energiát termel.

Szólj hozzá