Hírek

Növekvő fenyegetés: drónesemények a zsúfolt stadionok felett

Dermesztő csend ereszkedett az Ohio State-Maryland egyetemi focimeccsre, amikor egy drónt vettek észre, amint a pálya felett lebeg. Mivel a játékosok és a nézők biztonsága másként nem volt biztosítható leállították a játékot és kiürítették a pályát. Szerencsére katasztrófa nélkül ért véget a drónesemény, ugyanis az eszköz távozott, kezelőjét pedig letartóztatták. Azt állította, hogy egyszerűen elvesztette uralmát újonnan vásárolt drónja felett. Nem elszigetelt jelenségről van szó, a stadionokkal kapcsolatos drón incidensek sorozatának ez csupán a legújabb eseménye volt.

nfl

Ez az incidens egy riasztó biztonsági hibára világított rá, amely az NFL-t, más nagy sportligákat is érinthet. „Aggódunk valaki miatt, aki aljas módon használna (drónokat), és egy gránátot dobna le, ami jelentős károkat okozna, és esetleg meg is ölne embereket egy zsúfolt stadionban” – hangoztatta Gary Peters szenátor.

Amerikában az FBI és a Belbiztonsági Minisztérium (DHS) azok a hatóságok, amelyek képesek feltartóztatni ezeket a drónokat. Erőforrásaik szűkösek, így például az NFL esetében csak a Super Bowl ideje alatt vannak a stadion körül készültségben. Az NFL biztonsági főnöke, Cathy Lanier hangsúlyozta a helyzet súlyosságát. „Belépnek abba a korlátozott légtérbe, és megsértik a törvényt. Csak annyit kérünk, hogy átvehessük az irányítást a drón felett, és kimozdítsuk a légterünkből.” – tette hozzá. Lanier tovább hangsúlyozta a drónesetek eszkalációját, és megjegyezte, hogy egy éven belül 1300-ról 2500-ra nőtt az NFL-stadionok feletti behatolás. Ezek sem csak kisebb zavarok. 2018-ban egy drón még szórólapokat is dobott az NFL-meccsekre Kaliforniában.

Nem pusztán a lehetséges fegyveres drónok veszélye kelt ijedséget. Egy drón puszta látványa pánikot kelthet egy zsúfolt stadionban. Az elhamarkodott evakuálás pedig sérülésekhez vagy akár halálhoz is vezethet. „70 000 ember van ezekben a stadionokban. A pánik egy ilyen zsúfolt helyszínen jelentős kockázatokat rejt magában.”

2017-ben egy San Diego-i MLB-meccsen közönségtől pár méterre zuhant le egy drón. Egy másik riasztó eset a 2019-es atlantai Super Bowl során történt, amikor egy drónt észleltek pillanatokkal azelőtt, hogy a megnyitón a légierő átrepült a stadion fölött.

A fenyegetés nem kizárólag a sporthelyszínekre vonatkozik. 2021 óta csaknem 2000 drónt észleltek amerikai repülőterek közelében, ami egy országos biztonsági aggályra utal. Peters szenátor még azt is megjegyezte, hogy a drogkartellek egyre növekvő mértékben használnak drónokat a kábítószerek határokon át történő szállítására. „A fal nem akadályozza meg, hogy egy drón kábítószerrel átrepüljön” – mutatott rá.

Lanier sürgős cselekvésre szólít fel, mert szerinte “a politika nem tart lépést a technológiával, és ez probléma.”

Szólj hozzá