Drónok kora

Nagy drónos kérdezz-felelek – Willi Mónika

Hölgyek és drónozás – ismét egy tehetséges, női drónfotóssal készíthettünk interjút, aki ezzel a tecnikával teszi kreatívabbá a munkáját és a szabadidejét egyaránt. Willi Mónika az őt inspiráló tényezőkön kívül megosztotta velünk egy-két fotókészítési tippjét is, amiért külön köszönettel tartozunk.

WM1 GO2FLY: Mióta reptetsz drónokat és miért kezdted el?

Willi Mónika: Én viszonylag „friss” vagyok a drónozás terén, tavaly ősszel vásároltam meg az első gépemet, egy DJI Mavic 2 Pro-t. Körülbelül 3 éve fotózom hobby szinten, de egyre több gyönyörű drónfotót láttam és szerettem volna én is kipróbálni, szép légifotókat készíteni.

G2F: Hobbinak vagy munkaként indult a drónozás?

WM: Hobbiként indult, de a munkában is hasznát tudom venni. Weboldalakat készítek, marketingesként Facebook oldalakat kezelek, reklámokat készítek, így egyre több ügyfelemnél jelenik meg az igény a drónfotókra és videókra is.

G2F: Egyedül, társakkal vagy tanfolyamon sajátítottad el a drónreptetés, légi fényképészet fortélyait?

WM: Azt gondolom, hogy ha valaki tényleg szép légi fotókat szeretne készíteni, akkor tisztában kell lennie a fotózás alapjaival is. Fontos tudni, hogy milyen napszakban érdemes fotózni, milyen beállításokat használjunk (rekesz, záridő, fehéregyensúly, stb.), de az sem hátrány, ha tisztában vagyunk az aranymetszés, harmadolás szabályaival, ha tudjuk, hogyan komponáljuk meg a képet. A fotózás alapjait Molnár Attilától, egy bajai fotóstól tanultam meg és persze sok példakép is van, akiknek a műveiből inspirálódni, tanulni lehet, gondolok itt például Daróczi Csabára, akinek többek között gyönyörű drónfotói is vannak.

WM2

WM: Amikor megvásároltam a Mavic 2 Pro-t, akkor elvégeztem egy egy napos drónpilóta képzést, ahol drónpilóta igazolványt is kaptam. Itt főleg az elmélet volt hasznos, de nekem biztonságot jelentett az is, hogy az első repülésnél tapasztalt oktatókkal lehettem. A továbbiakban a gyakorlás, a saját tapasztalatok hozták meg az eredményeket, a szebbnél szebb képeket.

G2F: Milyen drónt és kiegészítőket használsz, mik a fejlesztési terveid?

WM: DJI Mavic 2 Pro drónt használok, jó ha van pár plusz aksi, vásároltam autós töltőt és leszállópályát is, bár az utóbbit már egyre ritkábban használom, sokszor kézből indulok és oda is érkezem. Természetesen beszereztem egy nagy memóriakártyát is, hiszen a fotók is rengeteg helyet foglalnak, főleg, ha RAW formátumban készülnek. A képek utómunkáihoz én az Adobe Lightroom CC programot használom.

WM4

WM: Egyelőre fejlesztési terveim a drónnal kapcsolatban nincsenek, bár lehet, hogy érdemes lenne beszerezni egy olyan kiegészítőt, ami vízi balesetek esetén a felszínre hozza a gépet, mert sajnos nemrég történt egy baleset, a drónom vízbe pottyant és csak búvárok segítségével tudtuk felszínre hozni. A felszínre hozás azért volt fontos, mert bár a gép tönkrement, rendelkezem care refresh biztosítással, ami fedezi a vízkárt is, csak az a feltétel, hogy a drón meglegyen. Szerencsére a gép meglett, a biztosítás fedezte a kárt és rövid időre a baleset után kaptam egy új drónt, így folytatódhat a repülés.

G2F: Miről és hogyan készült a kedvenc drónfelvételed?

WM: Főleg természetfotózok, így a drónnal is a természet szépségeit szeretem a leginkább megörökíteni. Mindig aktuális kedvencek vannak és mindig jobbat és jobbat szeretnék. Egyik kedves témám Baja, a szülővárosom, de ezúttal mutatok pár repcemezőről készült fotót, amiket most nagyon szeretek. A fotókért húsvét hétfőn hajnali 5-kor keltem, hogy mire kiérek a földekre, még szép, lágy fények legyenek. Azt hiszem, hogy megérte.

G2F: Mi inspirál, milyen tényezőket veszel számba egy-egy helyszín kiválasztásánál?

WM: A téma a lábunk előtt hever. És tényleg, főleg drónnal, számtalan lehetőségünk van szép fotókat készíteni. Szerencsésnek érzem magam, mert gyönyörű helyen lakom, Baja kivételes természeti adottságokkal van megáldva. Szép a város, a Sugovica és a Duna, a Gemenc közelsége rengeteg témát kínál. Sokszor inspirálódom a Google Maps segítségével is, sok érdekes formát lehet felfedezni a térképen amik mellett lehet, hogy egyszerűen elsétálnánk, hiszen a földről nem lehet észre venni őket.

G2F: Kerültél-e már szembe akadályozó tényezőkkel a magyarországi vagy külföldi drónozás során?

WM: Szerencsére még nem, de igyekszem betartani a szabályokat.

G2F: Milyen drónos munka / felvétel elkészítése szerepel a bakancslistádon?

WM: Még idén sok magyarországi helyszínre szeretnék eljutni, pl. szívesen fotóznám a magasból a tihanyi levendulást, a Balatont, de még számtalan hely van Magyarországon, ahová elmennék kizárólag fotózás céljából. Mindenhol találni szép témát, de ha egyet kellene kiemelnem, akkor az a larnakai sós tó lenne Cipruson, abban az időszakban, amikor rózsaszín flamingók ezreivel van tele.

WM3

G2F: Jársz-e drónos közösségbe, ismersz-e ilyen társaságokat?

WM: Kiemelném a Facebookon levő DJI MAVIC/MAVIC Air tulajdonos csoportot, ahol eddig még minden kérdésemre választ kaptam, nagyon segítőkészek a tagok. Bár együtt még nem reptettünk, de ami késik, nem múlik.

G2F: Hogyan képzeled el a drónozást 10-15 év múlva?

WM: Remélem, hogy lesznek még kisebb, hangtalanabb, sokkal biztonságosabban működtethető drónok, amikkel akár egy madárfészekbe is benézhetünk anélkül, hogy az állatokat megzavarnánk.

Szólj hozzá