Drónok kora

Nagy drónos kérdezz-felelek – Takács Gábor

Nagy örömmel mutatjuk be Takács Gáborral készült interjúnkat, aki mesélt nekünk gyermekkori szenvedélyéből kialakult hobbijáról, a madártávlatból merített inspirációról és a drónozás térnyerésére vonatkozó elképzeléseiről is.

IMGP9735 1 scaled

GO2FLY: Mióta reptetsz drónokat és miért kezdted el?

Takács Gábor: 2005-ben vásároltam az első repülő szerkezetet. Ez akkor még egy beltérben reptethető kis RC helikopter volt. Gyermekkorom óta érdekeltek az RC járművek, és kifejezetten a repülő eszközök. Kis beltéri helikopterből lett kis kültéri, majd nagyobb kültéri, amit aztán váltott egy kis kamerás helikopter, majd szép lassan áttértem a drónokra, hasonló lépésekben. Elsőként tehát a reptetés élménye volt az indok, aztán amint elérhető árba kerültek a kamerás drónok, úgy a másik hobbimmal (fotózás) is összekapcsolva, már a légi fotózás (mint új perspektíva) érdekelt inkább.

G2F: Hobbinak vagy munkaként indult a drónozás?

TG: Hobbiként indult, aztán miután a képeim alapján páran felkértek, hogy készítsek nekik privát eseményekről is felvételt, elgondolkodtam rajta, hogy talán érdemes ezt hivatalosan is folytatni. Mivel jelenleg – főként vidéken – még kevesen foglalkoznak ezzel, úgy éreztem, van akkora piaci rés, amiben megéri próbálkozni.

 
G2F: Egyedül, társakkal vagy tanfolyamon sajátítottad el a drónreptetés, légi fényképészet fortélyait?

TG: Egyedül, hobbiként, saját tapasztalatok és az internetes tartalmak alapján fejlesztem magam, hiszen tudom, hogy még bőven van mit elsajátítanom.

G2F: Milyen drónt és kiegészítőket használsz, mik a fejlesztési terveid?

TG: Munkára vásárolt első drónom egy Xiaomi MI 4K drón volt, amihez nemrég beszereztem egy Parrot Anafi-t is. Nem is annyira az “okos” funkciók hiányoztak, mint inkább a csendes működés, mert ez elég nagy előny rendezvény, esküvő felvételekor. A Xiaomi-hoz sok kiegészítő nincs a piacon, így a pót akkumulátorokon kívül szűrőkkel próbálkoztam. A Parrot Anafival még nem volt komolyabb “bevetésem”, egyelőre ismerkedünk egymással. Ehhez már típus specifikus szűrő készletet és optimalizált (csendesebb) propellereket szereztem be. Egyelőre nincsenek komoly fejlesztési terveim, amikor merek nagyot álmodni, akkor a mezőgazdaságban használható kiegészítőknek, szoftvereknek olvasok utána, mert úgy érzem, a drónok felhasználása ezen a területen fog leggyorsabban beindulni.

 
G2F: Miről és hogyan készült a kedvenc drónfelvételed?

TG: Nincs kedvenc fotóm. Azaz több is van, ami valami miatt tetszik. Vagy azért, mert első egy témakörben, vagy mert jól elkaptam a pillanatot, vagy mert utómunkával az eredeti fotónak egy teljesen más hangulatot tudtam adni.

G2F: Mi inspirál, milyen tényezőket veszel számba egy-egy helyszín kiválasztásánál?

TG: Az inspirál, hogy egy-egy hétköznapi témát, objektumot, tájat tudjak megmutatni olyan perspektívából, amire az emberek felkapják a fejüket, hogy “ez tényleg az?”. Magam is több alkalommal meglepődtem, hogy 20-30 méter magasból az addig felszínről többször látott táj mennyire más arcát mutatja. Természetesen minden drónosnak megvannak a “kötelező elsők”: vár, felhő szint, szélkerék, stb… ezek már többnyire mind megvoltak.

 
G2F: Kerültél-e már szembe akadályozó tényezőkkel a magyarországi vagy külföldi drónozás során?

TG: Amikor eldöntöttem, hogy hivatalosan végzem ezt a tevékenységet, megfogadtam, hogy minden jelenleg hatályos jogszabályt be fogok tartani, még akkor is, ha ez a versenyképességemet rontja. Egyelőre sikerült is ezt tartanom. Egy-egy lakott területen kívüli hobbi repülés kivételével minden esetben bekérem a szükséges engedélyeket, így kicsit várom is, hogy valaki számon kérje a repülésem jogosságát, de eddig 2 alkalommal kellett csak hivatalos kérésre igazolnom, hogy engedéllyel repülök. Tiszteletben tartom a biztonsági tényezőket, a magántulajdont, így eddig negatív tapasztalatom nem volt. Sokan inkább érdeklődve szólítanak meg, hiszen testközelből még kevesen találkoztak a drónozással. A médiában sajnos leginkább csak a negatív hírek kapcsán jut el hozzájuk a téma.

G2F: Milyen drónos munka / felvétel elkészítése szerepel a bakancslistádon?

TG: Szívesen készítenék cégnek, üzemnek bemutató, promo videót, ami a mindennapjaikat örökíti meg.

 
G2F: Jársz-e drónos közösségbe, ismersz-e ilyen társaságokat?

TG: A Kisalföldön nem tudok olyan szervezetről, közösségről, akik ebben a témában összejárnak. A témához kapcsoló Facebook csoportoknak vagyok tagja, ahol egy-egy taggal gyakrabban osztjuk meg egymással a tapasztalatokat, illetve itt kapok visszajelzéseket is egy-egy elkészült anyagról, melyeket felhasználhatok a további fejlődés érdekében.

G2F: Hogyan képzeled el a drónozást 10-15 év múlva?

TG: Tekintve, hogy elmúlt 5 évben mekkorát fejlődött ez a technológia, félek, hogy a legmerészebb álmaimat is felülírja majd a valóság. Biztos vagyok benne, hogy a mezőgazdaságban mindennapos eszköz lesz, a médiába is jobban be fog épülni (közvetítésekhez többet fogják használni), illetve a csomagszállításban is nagy fejlődést várok a drónok kapcsán. A lakossági felhasználásban szerintem lesz egy csúcs, amikor olyan árban lesznek elérhetőek a drónok, hogy egyszer mindenki ki akarja próbálni, de aki nem tervez ezzel komolyabban dolgozni, az hamar leteszi majd. Nem gondolom, hogy százával fognak repülni egy-egy település felett.

Szólj hozzá