Drónok kora

Nagy drónos kérdezz-felelek – Seres László

Ismét jelentkezünk interjú-sorozatunkkal, melynek legújabb részében Seres László hobbi-drónfotósról tudhatjátok meg, ki áll a madártávlatból készített képei mögött. Aktív közösségi életet folytató drónosként legfőképpen a kevésbé ismert helyszínek felkeresése és a repülés közösségben megélt öröme inspirálja. Kívánjuk neki, hogy sokáig hódoljon eme szenvedélyének!

GO2FLY: Mióta reptetsz drónokat és miért kezdted el?

Seres László: 2019-ben kezdtem el drónozni, a hobbifotós tevékenységemet így akartam egy új szemszöggel bővíteni.

G2F: Hobbinak vagy munkaként indult a drónozás?

SL: Abszolút hobbiként tekintek a drónozásra. De ha felkérnek egy drónos projektre akkor azt sem munkának fogom fel.

G2F: Egyedül, társakkal vagy tanfolyamon sajátítottad el a drónreptetés, légi fényképészet fortélyait?

SL: Alapvetően magam tanultam meg az internet segítségével a drónos ismereteimet, szerencsére jó pár online csoport van, ahol tud az ember tapasztalatokat gyűjteni.

G2F: Milyen drónt és kiegészítőket használsz, mik a fejlesztési terveid?

SL: A drónozást egy Xaomi Fimi A3-al kezdtem, melyet hamar kinőttem. Utána egy Dji Mavic Air drónra váltottam, amit szintén cserélnem kellett, mert a repülési ideje nekem nagyon kevés volt. Jelenleg egy DJI Air 2S drónnal repkedek.

G2F: Miről és hogyan készült a kedvenc drónfelvételed?

SL: Sok kedvenc felvételem van, nehéz a választás, de talán az egyik ilyen az óföldeáki erődtemplomról készült képem, amivel aztán bekerültem egy naptárfotó verseny legjobbjai közé is.

SL: Az óföldeáki erődtemplomnak az a különlegessége, hogy az Alföld egyetlen olyan temploma, amely vizesárokkal körülvett dombon áll.

G2F: Mi inspirál, milyen tényezőket veszel számba egy-egy helyszín kiválasztásánál?

SL: Különböző oldalakon osztom meg képeimet és mindig örömmel veszem, ha másnak is tetszik, amit csinálok. Szeretek másoknak egyedi drónfotókon keresztül különleges helyeket bemutatni. Ez egy igen nehéz feladat, ugyanis nem csak én vagyok így ezzel: ma már kevés az olyan hely az országban, ahol ne járt volna drónfotós. De azért próbálkozik az ember…

G2F: Kerültél-e már szembe akadályozó tényezőkkel a magyarországi vagy külföldi drónozás során?

SL: Szerencsére nem! Nem találkoztam még negatív hozzáállású emberrel, általában csodálkozva nézik a masinát. Az emberek szerencsére – az én tapasztalataim szerint – a szép, drónos képeket látják a tevékenységemben.

G2F: Milyen drónos munka / felvétel elkészítése szerepel a bakancslistádon?

SL: Gyakorlatilag minden alternatíva érdekel, kihívás minden egyes megkeresés.

G2F: Jársz-e drónos közösségbe, ismersz-e ilyen társaságokat?

SL: Igen, magam is csinálok egy Facebook csoportot (Dji Mavic Air 1-2 Hungary), ahol már több barátságra is szert tettem. Ezekkel a srácokkal szoktunk összejönni, tapasztalatokat cserélni és persze fotózni.

G2F: Hogyan képzeled el a drónozást 10-15 év múlva?

SL: Addigra valószínűleg még több embernek lesz drónja, ehhez mindenféleképpen kell egy ésszerű szabályozás, ami nem nehezíti meg az ember életét. Sokan választják majd a fotózás e módját. Aztán majd meglátjuk mit hoz még a jövő.

Szólj hozzá