Drónok kora

Nagy drónos kérdezz-felelek – Orbán Péter

A Balaton egész évben gyönyörű – valljuk a “Balatoni KÖR” csapatával együtt mi is, ezért idén decemberben egy olyan fotóst mutatunk be, aki a fotózás mellett legnagyobb tavunknak is elkötelezett híve. Sok helyről, több perspektívából, művészi igényességgel örökíti meg a Balatont, munkái egyszerre sugároznak végtelen nyugalmat, és idéznek meg olyan, mindannyiunknak ismerős mozgalmas pillanatokat, mint a Balaton-felvidéken átrobogó kis piros, vagy a kilométereken át tekerő bringások képe. Ha néhány percre kiszakadnál a rohanó hétköznapokból, vess egy pillantást Orbán Péter képeire, és olvasd el, mit tart ő a drónozásról!

GO2FLY: Mióta reptetsz drónokat és miért kezdted el?

Orbán Péter: 2017-ig tudtam ellenállni a kísértésnek, hogy ebből a perspektívából is megvizsgáljam a világot és szűkebb környezetemet. Az indok egyértelműen a fotózás volt, az, hogy egy olyan szögből örökíthetem meg a dolgokat, ami eddig szinte ismeretlen volt.

G2F: Hobbinak vagy munkaként indult a drónozás?

OP: Hobbinak, ahogyan valamikor a fotózás is, bár a fotózással szemben a drónt továbbra is csak hobbiként űzöm. Rá kellett jönnöm, hogy még mindig sokkal jobban élvezem azt, amikor valóban részese lehetek az adott pillanatnak, szinte beleolvadhatok a tájba és úgy készíthetem el a felvételeimet, hasonló látószöggel, mint amit a saját szememmel is látok. Hiszen ezekkel a szögekkel a néző is jobban tud azonosulni. A drónnal általában ez az élmény távolabb esik tőlem, ahogyan a szemlélőtől is.

G2F: Egyedül, társakkal vagy tanfolyamon sajátítottad el a drónreptetés, légi fényképészet fortélyait?

OP: Tekintve, hogy viszonylag korán kezdtem, így a lehetőségek szűkebbek voltak, mint manapság. Kezdetben oktatóvideókból és autodidakta módon tanultam, majd az idők során online tanfolyamon képeztem magamat tovább. Nagy előnynek tartom, hogy nekem a fotózás irányából érkezve elég volt megtanulnom az irányítást, nem kellett még a képalkotás szabályaiba is belevetnem magam.

G2F: Milyen drónt és kiegészítőket használsz, mik a fejlesztési terveid?

OP: Gyakorlatilag 4 éve egy DJI Mavic 2 Pro-t használok, amit úgy érzem, hogy még mindig “nem nőttem ki”. Már jó ideje azt az elvet vallom, hogy elsődlegesen a kreativitás szab határt az alkotásnak, nem pedig a technika korlátai. Ennek okán egyelőre nem tervezem a lecserélését. Kiegészítőként csak ND szűrőket használok a hosszabb záridők elérése érdekében, illetve extra akkumulátorokat.

G2F: Miről és hogyan készült a kedvenc drónfelvételed?

OP: Az egyik kedvencemen a ködből előbukkanó tanúhegyek láthatók, a Csobánc-heggyel és annak várával az előtérben. Amikor felértem a hegytetőre, akkor még az orromig sem láttam, de hamar megtanultam a fotózásaim során, hogy a legjobb, amit ilyenkor tehetünk, hogy várunk.

Talán 10 perc sem kellett hozzá és lejjebb ereszkedett a köd, majd pedig a szemem elé tárult ez a csodálatos látvány. A képet 10 képből illesztettem össze, panoráma technikával, amelyhez manuálisan készítettem el az egyes kockákat. A képpel előkelő helyezést értem el az egyik legnagyobb hazai pályázaton, így sokan megismerhették.

G2F: Mi inspirál, milyen tényezőket veszel számba egy-egy helyszín kiválasztásánál?

OP: A különböző időjárási jelenségek és különlegességek azok, amelyek igazán változatossá tudják tenni a fotózást, így jellemzően ezeket igyekszem párosítani, a szépen megkomponált tájakkal. Próbálok mindig olyan helyszíneket és szögeket felkutatni, ahonnan nem készült még sok kép. Fontos számomra a képek egyedisége.

G2F: Kerültél-e már szembe akadályozó tényezőkkel a magyarországi vagy külföldi drónozás során?

OP: Negatív tapasztalatom szerencsére eddig nem sok volt, külföldön pedig egyáltalán nem. Itthon még a meglévő engedélyek ellenére is találkoztam olyannal, aki a nemtetszését fejezte ki a tevékenységemmel kapcsolatban, főleg a saját személyiségi jogait féltve. Persze látván aztán a képeimet és azt, hogy nem mások élettere után kíváncsiskodom, ő is visszább vett az agarakkal. Ezért is tartom fontosnak, hogy minden íratlan szabályt is betartva, a legkevésbé zavarjam az embereket ezzel a tevékenységgel.

G2F: Milyen drónos munka / felvétel elkészítése szerepel a bakancslistádon?

OP: Semmilyen konkrétum nem szerepel most ezen a listán, de nyilván mindig látok inspiráló képeket a világból, így bárhova is indulok éppen, hamar össze tudok rakni magamnak egy tervet azzal kapcsolatban, hogy mit szeretnék megörökíteni.

G2F: Jársz-e drónos közösségbe, ismersz-e ilyen társaságokat?

OP: Nekem ez egy magányos tevékenység, ahogyan legtöbbször a fotózás is. Persze vannak barátok, akik fogékonyak erre a témára és velük gyakrabban szóba kerül egy-egy ötlet, vagy már elkészült kép.

G2F: Hogyan képzeled el a drónozást 10-15 év múlva?

OP: Az esetemben nem hiszem, hogy sokat változik majd, persze nem tudhatom, hogy mit tartogat még a fejlődés, ami számomra is érdekes lehet. Abban azonban biztos vagyok, hogy a drónok automatizációja fejlődni fog, tovább könnyítve ezzel a felhasználók dolgát.

Szólj hozzá