Drónok kora

Nagy drónos kérdezz-felelek – Kovach Christoph

Kérdezz-felelek cikksorozatunkban ezúttal a 2018 óta drónozó Kovach Christoph-ot kérdeztük, aki mesélt nekünk a fotós kihívásokról, és arról is, mi inspirálja témaválasztásait.

GO2FLY: Hobbinak vagy munkaként indult a drónozás?

Kovach Christoph: Ez per pillanat egy igazán jó kérdés! Hobbiként indult, ami kezd átszellemülni munkába, de azért kikapcsolodás is maradt. Szóval hobbi-munka.

ck2

G2F: Egyedül, társakkal vagy tanfolyamon sajátítottad el a drónreptetés, légi fényképészet fortélyait?

KC: 2018-ban egyedül kezdtem el a drónozást, de hamarossan sok közösségi oldal segített, illetve külön meg kell említenem Sir Drone a Lot-ot, mert mai napig szoktunk egyesztetni! Gábor Zoltán is sokat segít a fényképezési tanácsaival, ez is előrébb viszi a munkámat.

G2F: Milyen drónt és kiegészítőket használsz, mik a fejlesztési terveid?

KC: DJI Mavic 2 Pro Hasselblad-et használok, valamint PolarPro szűröket. Ez utóbbi tapasztalatom szerint jelenleg kicsit megosztó, mert mindenki ötletel azzal kapcsolatban, hogy lehet-e használni a fotózásban – ha csak nem egy vízesés a téma! De mi van akkor, ha csak naplementében a felhőket szeretném elmosni? Ez egy fotós vitatéma…

G2F: Miről és hogyan készült a kedvenc drónfelvételed?

KC: Huh, kedvenc kép? Ez fogós kérdés, mert mindig van kedvenc, de időről időre változik, hogy melyik az! Azokat szeretem leginkább, ami egy pillanatot mesél el, vagy egy történést… Most talán egy „kékórás Gábriel”.

ck3

G2F: Mi inspirál, milyen tényezőket veszel számba egy-egy helyszín kiválasztásánál?

KC: A téma kiválasztása sokszor függ a zenétől, amit épp hallgatok, ez mutatja meg, merre és hova induljak el!

G2F: Kerültél-e már szembe akadályozó tényezőkkel a magyarországi vagy külföldi drónozás során?

KC: Akadályozó tényező az esetemben eddig egyszer volt, egy személyes jellegű vita, ezért többet nem szívesen osztanék meg erről.

G2F: Milyen drónos munka / felvétel elkészítése szerepel a bakancslistádon?

KC: Szerintem minden drónos társam nevében mondhatom, hogy egy drónos bakancslista folyamatosan változik, és talán sosem ér véget!

ck4

G2F: Jársz-e drónos közösségbe, ismersz-e ilyen társaságokat?

KC: Igen járok, de azt inkább egy sajátos közösségnek mondanám.

G2F: Hogyan képzeled el a drónozást 10-15 év múlva?

KC: Véleményem szerint biztosan lesz egy alapszintű, kötelező oktatás, lajstromozás, viszont lesznek kijelölt zonák is, amelyekben szabadabban lehet majd reptetni. Egy gyors reptetési bejelentést is el tudok képzelni, és egy mindenki számára elfogadhatobb légi szabályozást.

Szólj hozzá