Drónok kora

Nagy drónos kérdezz-felelek – Kalapos Dániel

A drón tulajdonosok igen kis hányadát alkotják az FPV-drónozók, ezért is mutatjuk be nagy örömmel Kalapos Dánielt, aki videósként ezt a területet hódította meg magának, méghozzá a felvidéki Királyhelmecről indulva. Dinamikus videói a természet és a szabadság szeretetéről, no meg a kitartó gyakorlásról árulkodnak, amit megfűszerez a jó érzékkel válogatott zenei aláfestés. Íme a kérdések és a válaszok!

Kalapos Dániel

GO2FLY: Mióta reptetsz drónokat és miért kezdted el?

Kalapos Dániel: 2019 decemberében vásároltam az első drónomat, akkor a frissen megjelent DJI Mavic Mini-re esett a választásom. Már korábban is videózgattam hobbi szinten, így nálam ez az új eszköz egy upgrade-nek számított.

G2F: Egyedül, társakkal vagy tanfolyamon sajátítottad el a drónreptetés, légi fényképészet fortélyait?

KD: Alapvetően egyedül jöttem rá a drónozás, drónos fotózás fortélyaira.

G2F: Milyen drónt és kiegészítőket használsz, mik a fejlesztési terveid?

KD: Az első drónom, ahogy már említettem, egy DJI Mavic Mini volt. Nagyon szerettem ezt, egy ügyes kis drón. A második egy Walkera F210 típusú FPV drón volt, amin sokat hezitáltam a vásárlása előtt. Alapvetően két opcióm volt, a DJI Mavic 2 Pro (ami a követési funkció és a képminőség miatt tetszett), illetve az FPV világ. Sajnos nem igazán értettem hogyan kell programozni, vagy milyen motorok a jók, így találtam egy kész gépet és végül arra esett a választás. Ma már úgy gondolom, ezt a Walkerát el kellet volna kerülnöm inkább.

KD: Egy éve vásároltam meg a DJI FPV drónját, ez mint kezdő FPV drónos nekem nagyon bejött. Sok gyakorlás kell hozzá, de meg lehet tanulni; bár szűkebb helyeken még mindig nem érzem magam biztosan. Néha elgondolkozom egy saját drón építésén is, de még mindig sok a technológiai kérdés bennem. A DJI FPV-hez kiegészítőként vásároltam plusz két akkumulátort és egy GoPro Hero10 sportkamerát, illetve arra ND filtereket.

G2F: Miről és hogyan készült a kedvenc drónfelvételed?

KD: Általában mindig az aktuális felvétel a kedvencem. A kulcs abban rejlik, hogy szeretem a határokat feszegetni a drónnal.

G2F: Mi inspirál, milyen tényezőket veszel számba egy-egy helyszín kiválasztásánál?

KD: Cinematic típusú videókat szeretek készíteni leginkább, próbálok olyan felvételeket készíteni, amiben a zene és a kép érzelmeket definiál. Nem igazan vannak különösebb kritériumaim a helyszín kiválasztásakor, legtöbbször a projekt lényege dönti ezt el. A repülési utat viszont megszoktam tervezni előre.

G2F: Kerültél-e már szembe akadályozó tényezőkkel a magyarországi vagy külföldi drónozás során?

KD: Nem fejteném ki részletesen, de sajnos volt már rá példa.

G2F: Milyen drónos munka / felvétel elkészítése szerepel a bakancslistádon?

KD: Reklám videókat szeretnék készíteni a jövőben és vállalkozást indítani, de nagyon örülnék, ha egy kisebb film elkészítésében is közre tudnék működni. A lényeg csak annyi, hogy minél profibb legyen!

G2F: Jársz-e drónos közösségbe, ismersz-e ilyen társaságokat?

KD: Nincs rá lehetőségem, környékünkön sajnos nincs ilyen közösség. Három-négy facebook-csoportban vagyok tag, de ott is inkább csak nézelődőm, illetve még néhány ismerősöm van, akik foglalkoznak FPV drónozással.

G2F: Hogyan képzeled el a drónozást 10-15 év múlva?

KD: Ebben a rohanó technológiai világban simán merem állítani, hogy a pizzát hamarosan egy a drón fogja kihozni, de a viccet félre téve, szerintem nagyon nagy lehetőség van ebben az eszközben, főleg a mezőgazdaságban, a mentőakciókban és a felderítésekben.

Szólj hozzá