Drónok kora

Mire figyelj? – gyorstippek kezdő drónpilótáknak

A drón remek szórakozást nyújt és új perspektívát nyit, ugyanakkor egy-egy ütközés akár kedvét is szegheti egy kezdő pilótajelöltnek… Ha Te is drónozásra adod a fejed, kezdő drónpilótaként javasolt betartani pár dolgot, tanácsot.

Kezdőként érdemes egy olcsóbb drónt választani, hogyha nekiütközöl vele valaminek, akkor ne érjen jelentősebb anyagi kár, ugyanis ebben az időszakodban meglehetősen nehéz az irányítása. A legkisebb mozdulatra is nagyot “lendül” a drón, tehát meg kell tanulni vele bánni.

Mielőtt elkezded gyakorlatban megtanulni drónod kezelését, érdemes megismerkedni vele a használati útmutatóból, tanuld meg melyik kar, melyik gomb mire való és gyakorold be fejben. Ezt követően jöhet az ismerkedés a drónt vezérlő applikációval is.

Ezek után – bár azt hihetnéd, hogy az elméleten már túljutottál – fontos, hogy utánanézz a röptetési helyre vonatkozó jogszabályoknak is: például hogy kell-e engedélyt beszerezned, vagy hogy mely területekre nem repülhetsz be, stb.

Ismerd meg a repülés helyszínét, környezeti adottságait. Fontos, hogy feltérképezd a tereptárgyakat, villanyvezetékeket, és bármit, aminek nekirepülhetsz, illetve figyelj az időjárási körülményekre is, hiszen a szél erőlteti a motort, az eső pedig rövidzárlatot okozhat.
Indulás előtt nézegesd meg a drónodat fizikailag is, hogy minden rendben van-e vele, például nincs eltörve vagy kimozdulva a propellere, nincs-e rajta sérülés. Ha mindent rendben találtál, akkor felszállhatsz vele.

Az első röptetésnél kihívást jelenthet az irányítása, de hamar megtanulható, megszokható. Először csak próbáld elemelni a földtől, forgasd meg, menj vele egy kicsit előre, hátra, és közben figyeld, hogy minden rendben van-e vele. Ezt érdemes minden indulás előtt végigzongorázni, hogy csökkentsd a lezuhanás esélyét. Ha rendben találsz mindent, akkor kezdj el gyakorolni vele lassan és alacsony magasságban. Ne aggódj, ha nem megy elsőre, hiszen valahol el kell kezdeni. Minél többet gyakorolsz, annál profibb leszel majd benne idővel.

Először csak alap mozdulatokat tegyél meg: emelkedés, süllyedés, előre, hátra, oldalra mozgás. Majd jöhetnek a trükkösebb dolgok is, mint például a körbe-körbe repülés, vagy az oldalirányú irányváltások. Ha ezek már mennek, a következő gyakorlórepüléseid egyikén megpróbálhatsz elrepülni két egymástól távol álló fa között, majd egyre szűkebb helyeken is.

A drónod repülés közben is mindig maradjon látótávolságon belül, ezzel elkerülheted a más objektumokkal való összeütközést, ami igen nagy kárt okozhat, és anyagi helytállással is tartozol érte. Mindig helyezkedj tehát úgy, hogy lásd az általad irányított eszközt.

Tarts megfelelő távolságot emberektől, tárgyaktól, valamint a környező épületektől. Fontos figyelembe venni, hogy egyes drónok – különösen a fel- és leszálláskor – meglehetően zajosak, ami zavarhat, megijeszthet más embereket, vagy a közelben lévő állatokat.

Légy tisztában drónod képességeivel, határaival. Ne feledkezzél meg az akkumulátorod repülési idejéről sem, hisz ez fontos akkor, ha zuhanás helyett inkább leszállni szeretnél. Érdemes akár néhány pótakkumulátort is tartani magadnál, hogy tovább tarthasson a móka.

Jó gyakorlást! Élvezd a repülés és válj profi drónpilótává!

Szólj hozzá