Egyéb kategória Hírek

Mérnökinformatika, gazdaságinformatika, dróntechnológia – Jól fizető hiányszakmák a Gábor Dénes Egyetemen

Nem csak a névtáblát festjük át – mondta a Növekedés.hu-nak adott interjúban Dietz Ferenc, a nemrég átalakult, és egyetemi rangot kapott Gábor Dénes Egyetem elnöke. Az új egyetemen kifejezetten jól fizető hiányszakmákat lehet tanulni: mérnökinformatikát és gazdaságinformatikát, ahol specializálódni lehet akár a dróntechnológiára is. Nagy hangsúlyt helyeznek a vállalati kapcsolatokra, a gyakorlatban szinte azonnal hasznosítható tudásra.

gabordenesegyetem

Milyen feltételeknek kell megfelelni, hogy egyetemi rangot kapjon egy korábbi főiskola? – tette fel a kérdést a portál.

“20 évvel ezelőtt a felsőoktatási rendszer gyökeresen átalakult az ún. bolognai rendszerrel. Míg korábban az egyetemi képzés jelentette a magasszintű tudományos életet, a főiskolai a gyakorlatközelit, ma az egyetemi elnevezés egyértelműen magasabb minőséget jelent” – mondta Dietz (képünkön).

Dietz Ferenc

Ön a Mesterséges Intelligencia Koalíció oktatási munkacsoportjának vezetője is. Így a legdinamikusabban fejlődő új informatikai terület, a mesterséges intelligencia hangsúlyosabbá vált az oktatásban?

“Mesterséges intelligencia nemcsak a hallgatói szolgáltatásainkban, hanem az oktatásunkban is jelentős szerepet kap. A mesterszakjainkon egyedülálló módon drónos specializációk indulnak, ahol a hallgatóink alapos elméleti és gyakorlati felkészítést kapnak a drónok műszaki megoldásairól, gazdasági felhasználásáról és mesterséges intelligencia alapú adatelemzésről. Akik pedig ezen a területen jobban el szeretnének mélyülni a tudásban, azok bekapcsolódhatnak a drón műhelyünk kutatásaiba.”

A GDE alapképzéseket, mesterképzéseket és felsőoktatási szakképzéseket is indít. Magánintézményként csak fizetős szakokra lehet jelentkezni?

“Mérnökinformatikusokat, gazdaságinformatikusokat, valamint gazdálkodási és menedzsment szakon közgazdászokat képzünk. Minden szakunk minden képzési szinten nappali tagozatos formában állami ösztöndíjas helyeken is elérhető.”

A Dietz Ferenc-el készült teljes interjút IDE KATTINTVA olvashatják el.

Szólj hozzá