Hírek Ipari drónok

Lassan, de biztosan beindulhat hazánkban is a permetező drónozás

A közelmúltban adtunk hírt róla, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által jóváhagyott növényvédelmi drónpilóta képző intézmény lett a Mátrix-Oktatási Kft., képzésük pedig a Mátrix Oktatási Központ és a Dronehub Academy együttműködésében valósul meg. A hamarosan induló képzésről Hatházi Balázzsal, a Dronehub Academy vezetőjével beszélgettünk.

szántóföld drónfelvétel

GO2FLY: Kezdjük az alapoknál, mit keresnek a drónok a szántóföld felett?

Hatházi Balázs: Sokat. A drónok több területen is képesek javítani a meglévő folyamatokat. A mezőgazdasági felmérő drónok lehetőséget biztosítanak az egyre jobb döntéshozatalra a gazdaságoknak, a permetező drónok pedig a légi kijuttatást forradalmasítják, és nagyon komoly üzleti potenciállal kecsegtetnek.

G2F: Kinek éri meg bevonni a drónokat a mezőgazdasági munkafolyamatokba?

HB: A gazdának, a növényorvosoknak, a szaktanácsadóknak és persze azoknak a vállalkozóknak, akik szeretnének permetezést szolgáltatni. Elsődlegesen a napraforgó, kukorica, repce jön szóba, ahol rendkívül sokat lehet spórolni a taposás elkerülésével, de a szőlőben használják a leginkább Nyugat-Európában, mert a lejtőkön sokkal gyorsabb így a kijuttatás és kevésbé munkaerőigényes. De említhetném még a gyümölcsösöket, vagy azokat a helyeket, ahol esőzés után más eszközzel nem megközelíthető a terület. Vagy a diót, aminek permetezése más eszközzel szinte lehetetlen és a fúrólegyek okozta problémák nagyon sokat ártanak a termésnek. Ahogy a növényvédőszer gyártók egyre több szert fejlesztenek a drónos kijuttatásra, a szerepe egyre nőni fog, pláne ilyen üzemanyagárak mellet.

drónos felmérés szántó

G2F: Sok helyen látjuk, hogy drónos permetezést hirdetnek, jó ideje lehet kapni permetező drónokat is, de tudjuk, többször meg is írtuk, hogy ez ma még a kutatási céloktól eltekintve nem legális. Mire lesz szükség a szabályos permetezéshez?

HB: Annyiban pontosítanám ezt, hogy maga a permetező drónozás lehet legális, csak sajnos nincs még elegendő szer, ami a technológiával kijuttatható, ezért valóban kisérleti engedéllyel vagy szükséghelyzeti engedéllyel lehet sok helyen próbálkozni. A szolgáltatók keze ezen a ponton még meg van kötve. A típusminősítések lezajlottak, az eszközök használhatók, és most már a pilóta képzések is rendelkezésre állnak. A NÉBIH európai szinten is az elsők között dolgozta ki ezek tematikáját, bár még nincs sok a piacon. Ami várat magára, az a szer- engedélyezés, illetve ezen felül szükség van műveleti engedélyre a légügyi hatóság oldaláról is. Sok feltételnek kell megfelelni, de a következő szezon szerintem már letisztultabb helyzetet hoz. Addigra az is kiderül, hogy a speciális műveletekhez szükséges vizsga és képzés hogyan tud beépülni a NÉBIH tematikába.

G2F: Növényvédelmi drónpilóta képzőintézmény lett a Mátrix-Oktatási Kft. és a Dronehub Hungary Kft., de mit is jelent ez pontosan?

HB: A 4/2005. (V. 6.) FVM-GKM-KvVM együttes rendelet, ami a mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről szól, szabályozza a permetező drónok használatának feltételeit, melyet a 08104005 számú Növényvédelmi drónpilóta megnevezésű szakképesítés megszerzésére irányuló szakmai képzés programkövetelmény ír le részletesen. A NÉBIH felhívására összeraktuk a szükséges anyagot a képzőkkel és egyéb szakemberekkel. Az eljárás után, melyben a NÉBIH nagyon készséges és együttműködő volt, megkaptuk a lehetőséget, hogy növényvédelmi pilótákat képezzünk. Ezt a tevékenységet csak egy ilyen képzés elvégzése után tudja bárki legálisan végezni.

gyümölcsös permetező drón

G2F: Miben nyilvánul meg a Mátrix Oktatási Központ és a Dronehub Academy együttműködése? Mi az alapja, ki és mit ad hozzá a képzéshez?

HB: A Mátrix a hivatalos szakképző, így ő biztosítja a legális keretet, mi pedig az eszközöket és a szakembereket biztosítjuk. A szervezésből mindenki kiveszi a részét.

G2F: Már korábban is volt egy hasonló képzésetek, a permetező drónpilóta mentor program, mi a különbség a két oktatás között?

HB: A két oktatás között sok különbség van, például már az oktatás terjedelme is nőtt, rengeteg tananyag került be, például agrometeorológia, mezőgazdasági felmérés, térinformatika. Nem közvetlenül kapcsolódnak ezek a permetezéshez, de növelik az oktatás értékét. A mentor program részt mindkét esetben hozzátesszük, ez lényegében egy support, egy támogató közeg, melyben igyekszünk segíteni mindenben, ami ahhoz kell, hogy végül drónpilóta legyen a tanuló. Bár most még a szabályozás lassítja a folyamatot, sokan készülnek a jövőre és az indulásra. Pályázati szakember áll mögöttünk, kidolgoztunk egy drón hitelt és folyamatosan együtt dolgozunk egy üzletfejlesztési szakértővel, coachal is, valamint van egy support chat felületünk.

G2F: Mit nyújt mindez a mentoráltnak, és mit fog tudni egy nálatok végzett növényvédelmi drónpilóta?

HB: A mentorált tudni fogja hogyan építse fel vállalkozását, vagy hogyan építse be a technológiát gazdaságába. És természetesen tudni fogja azt is, mikor nem jó választás a drón, milyen helyzetben nem ajánlott a kezelés.

Permetező drón fúvóka

G2F: A mai világban meglehetősen gyorsan keletkeznek új szakmák. Mit gondolsz a közeljövő drón-irányítóiról? Jó kiegészítő tudás lesz ez egy-egy meglévő szakma mellett, vagy teljesen új szakterület van kialakulóban?

HB: Is-is. Mi abban hiszünk, hogy a drónpilóta egy új szakma és életforma, de persze nagyon gyakori, hogy egy agrármérnök vagy gazda a szakmai repertoárját bővíti ezekkel az innovatív megoldásokkal, hiszen minél többféle, annál jobb. Sőt, rengeteg ember csak a fő szezonban fog szolgáltatni, utána visszatér egy másik álláshoz. Egy biztos, a drónokat már nem lehet kitörölni a mezőgazdaság jövőjéből.

G2F: Milyen feltételei vannak az oktatáson való részvételnek, és hogyan lehet jelentkezni a képzésre?

HB: A1/A3 és A2 drónjogsi, vagy spec drónjogsi, 80 órás növényvédelmi alapképzés, B kategóriás jogosítvány, és érettségi. Jelentkezni a dronehub.hu oldalon lehet. Első körben egy ingyenes konzultációt ajánlunk, ahol végigmegyünk a részleteken és tájékoztatjuk az érdeklődőket az új iparág jelenlegi helyzetéről, a lehetőségekről és a buktatókról, hogy megfelelően tudjanak dönteni.

Interjúnk a Dronehub Hungary Kft. támogatásával készült.

Szólj hozzá