Drónok kora

Közvetítő kocsi drónnal – Miklós András és 4mmedia

Miklós András 1996 óta foglalkozik televíziózással, videotechnikával. Cégét a 4mmedia-t 2003-ban alapította. Kezdetben a Zalaegerszegi Televízió számára gyártott műsorokat, majd egyre több saját gyártású dokumentumfilmeket, ismeretterjesztő műsorokat, referencia és vállalati image filmeket készített. Ma pedig már a mezőgazdasági drónozásra összpontosít.

7C07635A 9BEC 4F89 8ED2 4D2C227A857A

A drón, mint filmkészítő eszköz mikor jelent meg nálatok?

A drónozással 2021-ben kezdtem el foglalkozni, kicsit későn. Volt már akkor a ZTV-ben egy DJI drónunk, de nem igazán izgatott fel. J 2020 augusztusában jutottam oda, hogy úgy éreztem, a helyi televíziózásban elértem a lehetőségeim határára, nincs hova tovább. Nem akartam váltani, de úgy voltam vele, ha jön szembe lehetőség, nem fogom kihagyni. 2021-ben jött egy ABZDrone hirdetés szembe, ingyenes konzultációval. Éltem a lehetőséggel és elkezdtem az első tanfolyamot. Nem nagyon tudtam, mire lesz jó, de tetszett. Megismerkedtem a mezőgazdasági és ipari felhasználási lehetőségeivel, hatalmas mennyiségű információt öntöttek ránk. Az utolsó napon mindenkinek meglett az A1/3 kategória jogosítvány, meg a lehetőség, hogy lehet további tanfolyamokat elvégezni. Kis megtorpanással végig is mentem, így lett meg az elsők között a növényvédelmi drónpilóta bizonyítvány, 2022. szeptemberében. Jelenleg a Pilóta nélküli légijármű igazolvány képzés vizsgaidőszakában vagyok, hamarosan minden papír meglesz a hivatalos és jogszerű repülésekhez. Igazából a drónozás, mint új munka nem a tévézésről, filmkészítésről szól nekem. Az csak a rengeteg lehetőség közül az egyik, jelenleg inkább a felmérés, hőkamerás lehetőségek (napelem felérés, vadkeresés, vadkár felmérés) és a leendő, permetezős munkára készülök.

Milyen drónt használtok?

Egy Yuneec H520E RTK drónom van, melyhez egy E90x 4K videókamera és egy E20Tvx 640pixel felbontású hőkamera van, akksikkal, kártyákkal.

drone 1

Milyen lehetőségeket ad ma a drónvideózás a televíziós műsorkészítésben?

Nagyon sok lehetőség lenne, de a szabályozás miatt nem könnyű. Nem hiszem, hogy szabályok nélkül kellene lennünk, de a jelenlegi szabályozás nagyon szigorú és lassú. Ha van idő, akkor nagyon jó lehetőségeket ad a drónos videózás, ugyanakkor a most és azonnal teljesen kivitelezhetetlen, jogszerűen.

A közvetítő kocsi számára is tud képet adni a drón?
Természetesen tud, hiszen Miskolcon dolgoztunk pár évig, akkor a kocsi kameraképeit kiegésztettük egy helyi drónos kolléga képeivel. Azonban nekünk már nincs meg a kocsi, mivel a 2022-es év folyamán felszámoltam átrendeztem a cégem tevékenységi köreit. A darabokban értékesített eszközök árát a saját képzésembe és új eszközökbe fektettem, így hosszú távon a magam lehetőségeit próbálom kiterjeszetni.

Fotósok is sokszor panaszkodnak a szigorú drónszabályozásra. A televíziós munkában is okoz ez nehézségeket?

Természetesen. 30-60 nappal előre kell leszervezni, az azonnaliság meglehetősen elveszett… Ha egy városban, mint Zalaegerszegen a helyi kórház légtere lefedi szinte az egész várost, nem elég az eseti légtér, biztonsági felmérés is kell, ez tovább emeli az árat. Az meg elég nagy költség, hogy pl, márciustól decemberig folyamatosan legyen légtér, sokszázezer forintért.
Bízom benne, hogy középtávon ez majd fog változni, ahogy egyre több olyan drónpilóta lesz, aki elvégzi a tanfolyamokat, jogosítványa lesz és komoly munkát végez.

Szólj hozzá