Hírek

Michael G. Whitakert jelölték az FAA vezetői posztjára

Joe Biden az USA elnöke Michael G. Whitakert, a Supernal operatív igazgatóját jelölte a Szövetségi Légiközlekedési Hivatal (FAA) vezetői posztjára. Whitaker 2013 és 2016 között az FAA helyettes adminisztrátoraként dolgozott. Whitaker a légiforgalmi és irányítási rendszerekkel kapcsolatos különféle kezdeményezésekért volt felelős az FAA-nál eltöltött ideje alatt. Biden elnök ezúttal is Whitaker kezébe kívánja adni az adminisztratív felelősséget.

Biden picks Michael G Whitaker as new FAA administrator

Whitaker jelenleg a Supernal vezérigazgatója, ami a Hyundai Motor Group Company tagja. A cég Whitaker vezetésével egy elektromos meghajtású fejlett légi mobilitású járművet tervez és fejleszt. A jármű tervezési felügyelete mellett Whitaker a vállalat üzleti ügyeiért is felelős.

FAA NextGen ADS B implementation

Az ADS-B rendszerről itt olvashat angolul.

Whitaker tapasztalt a következő generációs szén-dioxid-semleges légiközlekedési megoldások fejlesztésében, engedélyeztetésében és a szükséges jogszabályi háttér kidolgozásában. Szakértelme sokat jelenthet majd az FAA vezetőijeként, hiszen a hatóság folyamatosan technológiai és üzleti fejlesztésekre törekszik az elektromos és hibrid megoldások terén. Whitaker négy évig az FAA helyettes vezetője volt az Obama-kormány idején. Négy éves hivatali ideje alatt Whitaker figyelemre méltó eredményeket ért el a kormány és a légiközlekedési ipar közötti együttműködésben a műholdas felügyeleti technológia (ADS-B) létrehozásában. Whitaker kulcsszerepet játszott az Egyesült Államok légiforgalmi irányító rendszerének zökkenőmentes átállásában a radarrendszerről az ADS-B-re.

FAA

Miután a Georgetown Egyetem Jogi Központjában szerzett jogi diplomát, Whitaker 2014-ben maga is pilóta vizsgát tett.

Az FAA-nak jelenleg nincs állandó vezetője, mióta a Donald J. Trump által kinevezett Stephen Dickson 2022-ben lemondott. A Biden-adminisztráció eredetileg a Denveri Nemzetközi Repülőtér vezérigazgatóját jelölte ki, ami a Szövetség tagjainak ellenállása miatt a jelölés megbukott a szenátus előtt.

Az FAA nagy szüksége van új vezetőre. Polly Trottenburg, a közlekedési államtitkár-helyettes jelenleg megbízott vezetőként tölti be a posztot. Szerepe azonban várhatóan a jövő hónapban ér véget. Az FAA-nak októberig ideiglenes vezetőt kell találnia, amíg Michael Whitaker kinevezése végig vihető az adminisztratív útvesztőn.

 

Szólj hozzá