Hírek

Japán: RFID alapú irányítási módszer drónokhoz

A Tokiói Egyetem kutatói és a japán NTT távközlési vállalat együttműködése egy rádiófrekvenciás azonosító (RFID) alapú irányítási rendszer kifejlesztésén dolgoznak az autonóm drónokhoz. 

231002aa

Hagyományosan a drónok irányítása GPS-t és képfelismerést igényel. Ám a rossz időjárási körülmények, például a köd és a heves esőzés, befolyásolják a fedélzeti érzékelők által generált képminőséget. A japánok most az RFID-ekben találta megoldást az irányításra.

Az RFID-címkék olyan elem nélküli címkék, amelyeket könyvekben vagy árucikkekben helyeznek el, és amelyeket ideiglenesen az RFID-olvasó által kibocsátott rádiójel táplál. A címke ezt az energiát arra használja fel, hogy egy integrált antenna segítségével visszaküldje a benne lévő információkat az olvasóhoz.

A japán kutatócsoport hasonló rendszert telepített az autonóm drónra, amely RFID-címkék segítségével jut el egy adott helyre. Mivel a kommunikáció milliméteres sávba eső frekvenciával történik, a jelek néhány mérföldre továbbíthatóak, így a drón tud kommunikálni az RFID-címkével, még akkor is, ha az nincs látótávolságon belül.

Mivel a hagyományos RFID-címkék rendkívül kis hatótávolságon is működnek, a kutatók az RFID-címkék visszaverő képességének javításán is dolgoztak. Ennek érdekében a kutatócsoport sarokreflektorokat adott a címkékre, hogy azok szélesebb szögben fogadhassák és küldhessék vissza a jeleket. Mivel a drónok erősen zsúfolt környezetben, például városi környezetben is repülnek, ezért a kutatócsoport ennek megoldásán is dolgozik.

231002ab

Joggal merül fel a kérdés, hogy miért kell a jól bevált és megbízhatóan működő GPS technológiát leváltani? A japán mérnökcsoport szerint bizonyos esetekben (főleg távoli, kietlen vidékeken) az energiaforrás biztosítson a GPS-modul működésének nem kivitelezhető. Másrészt az akkumulátor nélküli RFID címke a világon bárhol működhet anélkül, hogy a működéséhez áramra lenne szükség. Sőt, akár néhány év elteltével a távoli helyeken is sértetlen marad.

A megoldás bevethető az egészségügyi szükségletek kielégítésére távoli területeken, vagy akár katasztrófa sújtotta területeken is, ahol pont az alapvető infrastruktúra nem elérhető.

Szólj hozzá