Hírek

Hollandia: a drónszövetség több mozgásteret kér

A BVLOS repülés már bevált technológia. Az egész iparág készen áll rá, és azt várja a minisztériumtól, hogy világos szabályozással végre lehetővé tegye a BVLOS repülését Hollandiában – hangoztatták azok, akik a napokban aláírták a BVLOS repüléseket engedélyeztető memorandumot Hollandiában.

hollandia

Az aláírók szerint a BVLOS tesztterületek sikeres megvalósítása olyan országokban, mint Dánia, Spanyolország, Olaszország, Németország és Belgium, hangsúlyozza az ilyen helyek Hollandiában való megvalósíthatóságát és szükségességét. A kiáltvány 2024 második negyedévére kéri a lakatlan területek feletti tesztzónák kijelölését. Az elmúlt években a Pilóta nélküli Völgy kialakított egy folyosót, hogy biztonságosan repülhessen az Északi-tenger felé. Ezen a területen drónradarok és egyéb berendezések vannak, amelyek folyamatosan figyelik a légteret.

Az, hogy a holland kormány hogyan értelmezi az európai szabályokat, eléggé zavarja a holland drónipart. Olyannyira, hogy cégek, tudásintézmények és kormányok koalíciója kiáltványt készített, amely lépésekre szólítja fel a távozó kabinetet. „Hollandia innovációs ország; hazánk számos ágazatban élen jár. Mégis azt kockáztatjuk, hogy elveszítjük pozíciónkat a pilóta nélküli repülésben. Az innovatív cégek az európai szabályok jelenlegi értelmezése miatt nem tudják a gyakorlatban tesztelni alkalmazásaikat és technikáikat. Emiatt időnként kénytelenek külföldre menni.” – mondta Theo de Vries a kiáltvány kezdeményezője.

hollandia2

Az aláírók azt szeretnék elérni, hogy a minisztérium más európai országokhoz hasonlóan olyan területeket jelöljön ki, ahol a pilóta látókörén kívül is lehet repülni. A holland drónkoalíció rámutat azokra a „nagy lehetőségekre”, amelyeket a BVLOS járatok kínálnak többek között az energiaátállás, az egészségügyi szállítás, a modern mezőgazdaság és a kritikus infrastruktúra biztonsága terén. A koalíció szerint azonban az európai jogszabályok jelenlegi holland értelmezése akadályozza e kulcsfontosságú technológiák fejlesztését és alkalmazását, és arra kényszeríti a holland cégeket, hogy külföldön keressenek üzleti lehetőségeket.

Vezető holland szervezetek, mint például a TU Delft, az NLR, az Atmos, a Van Oord, a High Eye, az Unmanned Valley, a Droneport Rotterdam, a Drone Flight Academy, az ANWB és a Holland Királyi Repülési Szövetség támogatását fejezték ki a kiáltvány mellett. Ezzel a közös kezdeményezéssel az érintett felek azt remélik, hogy cselekvésre sarkallják a holland kormányt. Katwijk önkormányzata, ahol sok dróninnováció zajlik, szintén aláírta a kiáltványt.

 

Szólj hozzá