Hírek

Hőkamerás drónokat kaptak a vármegyék polgárőrei

Az Országos Polgárőr Nap helyszínén, Tiszafüreden ülésezett az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöksége június 14-én. Az elnökség tagjai elsőként a helyi művelődési házban beszámolókat hallgattak meg az Országos Polgárőr Nap előkészületeiről.

Pest varmegye 1024x461 1

Ezt követően az elnökség fontos döntést hozott: A „Polgárőr város, Polgárőr község és Polgárőr fővárosi kerület cím elnyerésére beérkezett 48 pályázat közül idén is egy, az OPSZ Tudományos Tanácsának elnöke által vezetett bíráló bizottság választotta ki a nyerteseket, amelyeket az elnökség ellenszavazat nélkül jóváhagyott.

A kiválasztott 20 település és a területükön működő polgárőr egyesületek számára az elismerő oklevelet és a 100 ezer forintos támogatást hagyományosan minden évben az Országos Polgárőr Napon adják át.

A döntéseket követően dr. Túrós András minden vármegye számára átadott egy-egy drónt, amelyet az Energiaügyi Minisztériumtól kapott támogatásból vásárolt az OPSZ. Az elnök emellett a Miniszterelnök Kabinettől, valamint a KSH-tól nemrég kapott tabletekből öt-öt darabot adott át a vármegyei szövetségeknek.

A mórahalmi polgárőrök egy speciális drónt is átvehettek az OPSZ elnökétől. Sárközi László, az egyesület elnöke egy, a határvédelem megerősítésére szolgáló, éjszakai felderítésre is alkalmas, hőkamerával ellátott drónnal térhetett haza.

Az ülés ezt követően a „terepen” folytatódott. Az elnökség bejárta a jövő heti polgárőr nap helyszínét és ott tájékozódott a mintegy 2500 fős rendezvény előkészületeiről és programjáról.

Több polgárőr egyesület rendelkezik már drónokkal. A Komárom-Esztergom Megyei Polgárőr Szövetségnél például már tavaly döntés arról, hogy Rezes Róbertet, a Tatai Önkéntes Bűnmegelőző Polgárőr Egyesület elnökét bízzák meg a drónnal történő polgárőr szolgálat megyei szintű vezetésével és koordinálásával. Mára nem csak az oktatás, de a szolgálat is elindult a megyében.

Az első drónpilóta felkészítést a Baranya Megyei Polgárőr Drónpilóták együttműködési megállapodása alapján, valamint szakmai és anyagi segítsége mellett, Máthé Gergő, a Magyar Nemzeti Mentődrónpilóta Egyesület elnöke tartotta. A felkészítés tesztlapok kitöltésével végződött, akiknek az elért eredménye megfelelően sikerült, megkapták a lehetőséget arra, hogy a leadott anyagból vizsgázhassanak is. Az oktatás végén bemutatták a Tatai Önkéntes Bűnmegelőző Polgárőr Egyesület drónját, így lehetőség volt a drón gyakorlati kezeléséből kapcsolatos kérdések egyeztetésére. A sikeres megmérettetéssel nem ért véget a képzés, megállapodás született ugyanis arról, hogy a jövőben, a további kategóriavizsgák megszerzése érdekében, újabb lehetőséget biztosítanak a résztvevők számára.

Szólj hozzá