Dróntechnológia Hírek

Hamarosan 4G-s drónnal repülhetnek az USÁ-ban

A Parrot, a Verizon és a Skyward exkluzív partnerséget hoztak létre abból a célból, hogy az Egyesült Államokban bemutassák az első, 4G LTE kapcsolattal rendelkező dróntechnológiai megoldást. Az újítás a tervek szerint 2021 második felében lesz elérhető a Parrot ANAFI Ai UAV piacra dobásával.

A kompakt, könnyű súlyú Parrot ANAFI Ai elsősorban a kereskedelmi célból drónozó ügyfelek körében szólhat nagyot.

Parrot ANAFI Ai

Ez lesz az első és egyetlen drón, amely a Verizon 4G LTE hálózatához csatlakozik, ezáltal rendkívül gyors és megbízható kapcsolattal rendelkezik majd; ezen kívül autonóm és nagy pontosságú fotogrammetriát, a kategória legjobb képalkotását, egyedi tervezésű akadálykerülő rendszert, nyílt forráskódú alkalmazást, magas szintű kiberbiztonságot és még sok más extrát is ígér. Teszti mindezt 1 kg alatti súllyal…

Mit is jelent valójában a drónos 4G-kapcsolat?

A dolog technikailag úgy néz ki, hogy a drón és a felhasználó között egy, az ANAFI Ai-be beépített biztonsági elem produkálja a 4G LTE kapcsolatot, a Parrot által bevezetett streaming szoftver pedig igazodik a 4G helyzethez, és gyorsan optimalizálja a felbontást és a képkockasebességet a hálózati minőséghez. A megoldás alkalmazásához persze hozzáféréssel kell rendelkezni a Skyward előfizetéses légtér és flottakezelő szoftveréhez, így továbbíthatók a repülés során keletkező adatok vagy az élő videók streaming 4G sebességgel – anélkül, hogy külön vezeték nélküli szolgáltatást kellene igénybevenni.

A Skywardon keresztül aktivált Verizon 4G LTE összeköttetés zökkenőmentes biztonsági kapcsolatot biztosít a repülésvezérlővel interferencia vagy megszakítás esetén is, így ez a fejlesztés valószínűleg gyorsan megnyitja az utat a szinte teljesen valós idejű adatátvitelhez, a távoli telepítéshez és a BVLOS (Beyond Visual Line of Sight – látómezőn kívül eső) repülési műveletekhez. (Meg kell jegyezni, hogy ez utóbbi felhasználási mód jelenleg még Amerikában is csak az FAA általános tilalom alóli felmentésével végezhető legálisan, itthon a jogszabályok tiltják.)

Mindez jobb felhasználási lehetőségeket nyújthat többek között a térképkészítés, a modellezés, az építőipar, az ellenőrzések és a felmérések, és a közbiztonság terén szükséges komplex UAV-küldetések megvalósítása terén.

Szólj hozzá