Hírek

Gyapottermesztők dróntechnológiával

Az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület hatalmas gyapottermő területein is egyre nagyobb szerepet kap a dróntechnológia. A régió mintegy 1167 négyzetkilométeres gyapottermelő területén ma már több helyen használnak drónokat traktorok helyett a műtrágya és peszticidek permetezésére. A drónok használatával időt, munkát és vizet takarítanak meg, valamint fenntartásuk is kevesebbe kerül mint egy traktoré.

gyapot

“Egyetlen 40 kilogramm hasznos teherbírású drón több mint 65 hektár gyapotfarmot képes kezelni egy nap alatt.” – mondta az egyik fiatal drónpilóta. Yang Haora gyapottermesztő családban született, és gyermekkorát a gyapotföldeken töltötte. Tanúja volt annak, hogy szüleinek milyen keményen kellett dolgoznia a hagyományos gazdálkodási módszerekkel, valamint hogy az automatizálás hogyan növelte a termelékenységet és takarította meg a munkaerőt.

Az egyetem befejezése után Yang visszatért szülővárosába, hogy maga is gyapottermesztő legyen. Tapasztalata azonban nagyon eltér a szüleitől és nagyszüleitől: több mint 20 hektár gyapotföldet kezel, és mindig új módszereket keres a hatékonyság javítására technológiai innovációkkal. 2018-ban meglátta a drónok mezőgazdasági felhasználásában rejlő üzleti lehetőséget, és megalapította saját cégét, amely ma már 13 drónkezelőt foglalkoztat, akik mind a 90-es évek után született munkások. “Olyanok vagyunk, mint egy nagy család, különböző etnikai csoportokból származó tagokkal” – mondta Yang büszkén. (A lakosság soknemzetiségű, többségük muzulmán, ahogy a kínaiul beszélők nagy része is az (hujok). A terület a muszlim vallási alapú szakadár mozgalmak bázisa – A Szerk.)

Az elmúlt három évben Yang csapata több száz helyi gazdát képzett ki mezőgazdasági drónok üzemeltetésére, a képzési költségeket pedig a helyi önkormányzat fedezte.

Yang álma ezzel nem ér véget. Nemrég belefogott egy precíziós gazdálkodási projektbe, amely drónokkal gyűjt adatokat spektrális elemzéshez, és valós idejű adatokat továbbít a termésnövekedésről és a talaj nedvességtartalmáról a precíziós mezőgazdaság öntöző- és műtrágyaberendezéseihez.

Kína teljes gyapottermelésének körülbelül 90 százaléka Hszincsiangból származik, egy olyan régióból, amely az ország területének egyhatodát foglalja el. A régió mezőgazdasági és vidéki hatóságainak adatai szerint a gyapottermesztés és a betakarítás 90 százalékát gépek végzik.

A világ gyapottermelésének 20%-át Kína, a Kínában előállított pamut körülbelül 85%-át Hszincsiang tartomány adja. A Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen 2,6 millióra teszik azon ujgurok számát, akiket ún. államilag támogatott közmunka programban, valójában kényszermunka táborokban dolgoztatnak. – A Szerk. megjegyzése.

Szólj hozzá