Hírek

Felszállt az orvosi mintákat szállító drón

A tervezetthez képest egy nappal később, szombaton zajlott le Nagyváradon az az orvosi drónteszt, amelynek célja, hogy biológiai mintákat szállítsanak majd a kórházakból a megyei kórházban működő robotizált laboratóriumba. A tesztelés rakomány nélkül történt, mert a hatóságok szerint a szállító doboz, különösen erősebb szélviszonyok között, nem a legmegfelelőbb, és egy “aerodinamikusabb” eszközt szükséges fejleszteni e célra.

Orvosi szállító drón Nagyvárad

(Fotó: Nagyváradi önkormányzat)

 
A Városháza sajtóközleménye szerint a Megyei Kórház és a Városi Kórház közötti csaknem nyolc kilométeres távolságot a tesztrepülés során mintegy 8 perc alatt tette meg a drón. A repülőgép a kórházi egység helikopterleszállójáról szállt fel a Gh. Doja utcában, és a Corneliu Coposu utcai épületre érkezett, majd visszatért a kiindulópontra. Az útvonalat a Román Polgári Légiközlekedési Hatóság előzetesen jóváhagyta.

A felhasznált drónmodell – az X11 – 11 kg össztömeggel és 3 kg terheléssel képes felszállni, rövid távolságok megtételére tervezték kifejezetten városi területeken, és 40 km/h sebességgel repül. A bemutatón használt eszköz csak egy tesztdrón volt, és a projekt igényeitől függően a sebesség, a szállítási kapacitás és egyéb technikai részletek szempontjából legmegfelelőbb modellt választják majd ki.

Orvosi szállító drón teszt Nagyvárad

(Fotó: Nagyváradi önkormányzat)

 
Az időjárási körülmények jelentették a fő kihívást a tesztek során

Rory Houston, aki korábban F18-as katonai drónpilóta volt, és többek között az afganisztáni hadszíntéren szerzett tapasztalatokkal rendelkezik, és aki egyben a teszthez drónokat biztosító ausztrál Skyy Network logisztikai partner társalapítója és ügyvezető igazgatója, beszélt a tesztelés során felmerülő kihívásokról.

“A héten több repülést is végeztünk a drón tesztelésére. A hét sikeresen zárult, bár sok kihívással szembesültünk, és az időjárás is akadályt jelentett, ugyanakkor segített rájönni, hogy mit kell javítani. Az egyik kihívás a szél volt, a napokban széllökéseket tapasztaltunk, azonban a drónt úgy építették meg, hogy az erős szél ellenére is repüljön. Van ejtőernyője, valamint előre meghatározott területek lettek kijelölve, ahol vészhelyzetben önállóan le tud szállni, ha úgy érzékeli, hogy nem tudja folytatni a repülést” – magyarázta Houston.

A projekt, amelynek kedvezményezettjei a Nagyváradi Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház (valamennyi telephelyével együtt) és Nagyvárad önkormányzata, célja az orvosi szolgáltatások költséghatékonyabbá tétele és egy fenntartható szállítási rendszer kialakítása a zsúfolt városi területeken és közepes távolságokon drónok segítségével.

“Örülök, hogy eljutottunk idáig, és meggyőződésem, hogy Nagyvárad más romániai kórházakat is inspirálni fog a szállítás és a gyorselemzés problémájának megoldására.” – mondta el a Megyei Kórház vezetője, Dr. Gheorghe Carp.

A drónnal történő szállításnak több előnye is van, fejtette ki Carp doktor: a nap bármely időpontjában rendelkezésre áll, a helikopter leszállópálya pilótáit ki lehet képezni a drón irányítására, nem kell majd új embereket felvenni, és költségei is sokkal kisebbek, mint az autóval történő szállításnak. De természetesen a kórház megtartja az autós szállítási szolgáltatását is.

A drón beszerzésére és a személyzet képzésére európai finanszírozást vennének igénybe

Mihai Jurca, Nagyvárad városmenedzsere elmondta, elemezni fogják a tesztelés adatait, hogy választ kapjanak azokra a kérdésekre, hogy milyen típusú drónt vásároljanak, naponta hányszor röptessék azokat, és mennyibe kerül ez a szolgáltatás. Illetve már keresik az uniós finanszírozási lehetőségeket is a projekt megvalósítására.

Az orvosi drónmegoldás nem csak Nagyváradot célozza meg, sikeressége esetén a modellt a négy bihari városi kórház – Margitta, Élesd, Nagyszalonta és Belényes – Nagyváradra történő mintaszállításaira is kiterjesztenék, ami hatékonyabb orvosi ellátást és megtakarításokat is jelentene a megye kórházainak.

Szólj hozzá