Hírek

Egyre több drón segíti a rendőrök munkáját

Az idén már 2400 esetben használt a rendőrség drónokat, ebből 1100 alkalommal közlekedési szabályszegőkkel szemben vetette be az eszközöket – közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Budapesten.

RÉTVÁRI Bence; JÁMBOR István

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (j) beszél, mellette Jámbor István, az Országos Rendõr-fõkapitányság Közlekedésrendészeti Szakirányú Osztályának vezetõje a rendõrségi drónok használatáról tartott sajtótájékoztatón az V. kerületi Deák Ferenc téren 2023. augusztus 4-én. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 
A rendőrségi eszközpark fejlesztésének, a modern eszközök beszerzésének is köszönhető, hogy 2010-hez képest mára egyharmadára csökkent Magyarországon a bűncselekmények száma – hangsúlyozta a bemutatóval egybekötött sajtótájékoztatón Rétvári Bence.

Hozzájárult a közbiztonság javulásához az is, hogy 2010-hez képest 3 ezerrel, 36 500-ra nőtt a rendőrség létszáma, így mára Magyarország a világ 13. legbiztonságosabb országává vált – tette hozzá a politikus.

RÉTVÁRI Bence

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (j2) nézi a drón által közvetített képet a rendõrségi drónok használatáról tartott sajtótájékoztatón. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 
A drónok a közlekedés ellenőrzése mellett nehezen megközelíthető helyek felderítésére is használhatók, továbbá a déli határon az illegális migráció felderítésére, rendezvények biztosítására, eltűnt személyek felkutatására, illegális hulladéklerakók felderítésére és bűncselekmények helyszínelésénél is – sorolta Rétvári Bence.

Jámbor István, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti szakirányú osztályának vezetője arról számolt be a sajtótájékoztatón, hogy a rendőrségnek jelenleg 60 drónja van és 300 rendőrt képeztek ki az eszközök kezelésére.

A közlekedés ellenőrzésénél a drónok annál is inkább hasznosak, mert azokat – a rendőrkel ellentétben – nem láthatják a szabálysértők – fűzte hozzá.

Egyre több drón segíti a rendõrök munkáját

Drón emelkedik a magasba a rendõrségi drónok használatáról tartott sajtótájékoztatón. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 
A drónok bevetése is hozzájárult ahhoz, hogy augusztus elejéig 42 emberrel kevesebben, 247-en haltak meg a magyar utakon, mint az elmúlt év hasonló időszakában, és a halálos balesetek száma is 30-al csökkent, 225-re – mondta a rendőr ezredes.

Forrás: MTI

Szólj hozzá