Hírek

Egyesült Királyság: aknakereső drónok fejlesztése

Az Egyesült Királyságban végzett aknakereső drónok fejlesztése megváltoztathatja a szárazföldi hadviselést. A földi aknák és robbanóanyagok észlelésére alkalmas, élvonalbeli technológiát jelentő érzékelőkkel felszerelt drónok a brit tudósok szerint megváltoztathatják a szárazföldi hadviselés arculatát. Az új dróntechnológia jelentősen csökkentheti a szárazföldi aknák veszélyét és hatékonyságát.

s300 mine detecting drone

A Védelmi Tudományos és Technológiai Laboratórium (Dstl) kutató mérnökei döntő fontosságú kutatásokat végeznek azzal a dróntechnológiával, amely lehetővé tenné az elaknásított területek gyorsabb és biztonságosabb megtisztítását, növelve ezzel a fegyveres erők személyzetének védelmét.

A fegyveres erők mozgásszabadságának és mobilitásának ütemes fenntartása létfontosságú a biztonság és a küldetés hatékonysága szempontjából, és ezt jelentősen csökkentik a felszínen elhelyezett aknák. A Dstl csapata iparági partnerekkel részt vett a NATO-szövetségesekkel folytatott kísérletekben Spanyolországban és a kanadai Suffield Kutatóközpontban. A drónok a kis méret, súly és teljesítmény révén innovatív koncepciót adtak a robbanásveszélyes fenyegetések észlelésére.

Scientists and engineers at the Defence Science and Technology Laboratory Dstl

A védelmi beszerzésekért felelős miniszter, James Cartlidge képviselő azt mondta: “az aknák még mindig veszélyt jelenthetnek a biztonságra és a katonai műveletek során.” Az Egyesült Királyság és NATO-szövetségeseink élen járnak ennek a technológiának a kutatásában, amely nemcsak javítja a személyzet védelmét, hanem felgyorsítja a harctéri haladást is.

Matt Chinn, a Védelmi Tudományos és Technológiai Laboratórium szállítási igazgatója elmondta: A legújabb drónok és a speciális érzékelő technológiák konvergálása lehetővé tenné számunkra, hogy életveszély nélkül észleljünk és semmisítsünk meg halálos aknákat és robbanóanyagokat. A drónok lehetőséget adnak arra is, hogy jobban (precízebben), gyorsabban és olcsóbban tisztítsuk meg az elaknásított területeket – lehetővé téve a katonai műveletek vagy humanitárius küldetések folytatását.

Az olyan technológiák kutatása, mint az aknafelderítő drónok, megváltoztathatják a szárazföldi hadviselés ma ismert arculatát. Azok a technológiák, amelyek felhasználhatók ezen fenyegetések előzetes észlelésére, létfontosságúak lehetnek a csatatéren. A  Védelmi Tudományos és Technológiai Laboratórium vezérigazgatója, Dr. Paul Hollinshead elmondta: Ez a Dstl, amely az Egyesült Királyság iparával és nemzetközi partnereivel dolgozik egy rendkívül innovatív, új koncepciót kidolgozott ki.

A kéthetes NATO-próbák célja, hogy lehetőséget biztosítsanak a nemzetközi és akadémiai szervezeteknek a drónokra szerelt érzékelők bemutatására, valamint ötletek, ismeretek és megoldások megosztására. Az eredményül kapott kísérletek egy sor módosított, újszerű és egyedi érzékelő technológiát eredményezhetnek. Az Egyesült Királyság rendszere jól teljesített a kísérletek során, és a szándék az, hogy az értékelések eredményeit felhasználják a kutatás és fejlesztés következő szakaszaiban.

Szólj hozzá