Dróntechnológia Hírek

Drónos szenzor segítheti a radioaktív sugárzás észlelését

Új drónszenzor segíthet azonosítani a radioaktív sugárzás forrásait a magasból, kellően nagy távolságból, relatíve egyszerű használat mellett. Cikkünkből kiderül, hol és miként hasznosíthatók a radioaktivitás észlelésére képes drónos szenzorok.

Radioaktivitás

A radioaktív sugárzásban rejlő veszélyek

A radioaktív sugárzás az egyik legveszedelmesebb veszélyforrás az emberre nézve. Emberi érzékszervekkel nem észlelhető, ellenben már egy közepes dózisú sugárfertőzés is elég lehet ahhoz, hogy akár halált okozzon.

Az ebben rejlő kockázatokat segíthet proaktívan elkerülni egy új és innovatív drón-érzékelő technológia, amellyel biztonságos távolságból, gyorsan és hatékonyan észlelhető a veszély. Egyúttal azonosítani is lehet a sugárzás forrásait és a radiológiai veszélyt rejtő objektumokat.

A radioaktív sugárzás észlelését segítő drón szenzor

Név szerint a Teledyne FLIR Defense által fejlesztett és nemrégiben piacra dobott MUVE R430 drón technológiával működő sugárzás érzékelőről van szó. A megoldás a legkülönbözőbb helyzetekben járulhat hozzá a potenciális kockázatok mérsékléséhez, beleértve

  • a nagyobb kiterjedésű területeken végzett veszélyes anyagokkal kapcsolatos felméréseket;
  • a vészhelyzetekre való rizikó-mentes reagálást;
  • vagy a környezetvédelmi céllal végzett megfigyeléseket.

MUVE drón

Ami a technológiai hátteret illeti, a drónérzékelő a radioaktív forrásokat egy a gyakorlatban már bevált technológia, illetve speciális algoritmusok segítségével érzékeli. Hogy aztán lokalizálja, mérje, térképezze és azonosítsa őket.

Milyen drónokkal alkalmazhatóak a sugárzást észlelő szenzorok?

Az R430 percek alatt üzembe helyezhető, hogy a radioaktivitás látható és hallható riasztására egyaránt használható legyen. Azonban ehhez a vele kompatibilis Teledyne FLIR SkyRanger R70 és R80D SkyRaider drónokra is szükség van, hogy a rendszer a gyakorlatban is képes legyen funkcionálni.

A megoldás hasznosítási lehetőségeit tekintve egyaránt remekül alkalmazható

  • szennyezettségi térképek alkotásához;
  • radioaktivitás szempontjából veszélyes objektumok vizsgálatához;
  • illetve nehezen hozzáférhető helyeken történő felmérések elvégzéséhez.

„A drón technológia használata a sugárzás távoli észlelésére gyorsabb döntéshozatalt, biztonságosabb körülményeket jelent a polgári vagy katonai felhasználók számára. Növelve a pozitív kimenetelű eredmény valószínűségét azok számára, akik veszélyben vannak. Az R430 teljeskörű helyzetfelismerést biztosít, ami létfontosságú, amikor fennáll a sugárzási esemény bekövetkeztének esélye.” – ismertette Dr. David Cullin, a Teledyne FLIR Defense technológiai és termékmenedzsment alelnöke egy interjúban.

Az R430 azonban nem az első fecske. Korábban is voltak már – még magyar fejlesztések tekintetében is – arra irányuló próbálkozások, hogy drónok segítségével sikerüljön észlelni és lokalizálni a radioaktív sugárzást. Csak bízni tudunk abban, hogy az R430 sikerén felbuzdulva további hasonló mérföldköveknek örvendhetünk majd.

Szólj hozzá