Hírek

Drónokkal és banánnal terelik haza az elefántcsordát

Hazaindult a délnyugat-kínai Jünnan tartományban vándorló, 14 tagból álló elefántcsorda, amely tavaly márciusban hagyta el a tartomány déli részén fekvő, Hszisuangbannai Természetvédelmi Területet.

A Global Times című kínai lap internetes oldalán megjelent cikk szerint a csorda összes tagja jó állapotban volt, és nem jelentett veszélyt az emberekre, amikor szombaton Jühszi város közelében haladtak el.

Elefántcsorda

Forrás: AFP

Vasárnap este “mesterséges iránymutatással” keltek át a Jüancsiang-folyón – számoltak be a csordát felügyelő szakértők a Hszinhua kínai állami hírügynökség szerint, hozzátéve, hogy segítség nélkül az elefántok nem tudtak volna átkelni a folyón az esős évszakban megemelkedett vízszint miatt.

Egy tízéves elefántbikát még július elején visszaszállítottak az eredeti élőhelyére, miután 500 kilométer megtétele után elhagyta a csordát, és egyedül vándorolt tovább. Két másik bika pedig még korábban tért vissza a természetvédelmi területre.

A vándorló elefántok mozgását a tudósok drónokkal követték nyomon, szükség esetén utakat zártak le a biztonságos haladásuk garantálására, és élelemmel térítették el őket a sűrűbben lakott területektől.

Elefántcsorda drónos megfigyelés

Forrás: AFP

Kína azon kevés helyek egyike a világon, ahol a vadon élő elefántpopuláció nő a sikeres fajmegőrzési erőfeszítéseknek köszönhetően. Jünnan tartományban, az ázsiai elefántok egyetlen Kínában található, természetes élőhelyén az 1970-es években még 170 egyedből álló populáció mára 300-ra növekedett. A városiasodás és az erdőirtás azonban csökkentette élőhelyük területét, ezért lehetséges, hogy a vándorló csorda új otthont keres, ahol könnyebben juthat élelemhez. Ezeknek a hatalmas testű emlősöknek napi 150-200 kilogramm élelemre van szükségük.

Forrás: MTI / AFP

Szólj hozzá