Drónok kora Dróntechnológia

„Drónok raja”: 3D-s festmények az égen

Sokat írtunk már arról, mi mindenre képesek a drónok. De vajon tudnak festeni is?

A budapesti székhelyű CollMot Robotics válasza a kérdésre mindenképpen az, hogy igen. Náluk a művészek úgy használják a drónokat, mint festő az ecsetet; fényes csíkokat húznak velük az égen, ami együttesen 3D hatású „festmény” képét tárhatja elénk, ha hosszú expozíciós idővel fotózunk – mint az alábbi kép esetében.

CollMotR

A cég elsősorban élő légi bemutatók szervezésével foglalkozik, ahol az abban résztvevő drónok színes fényeket bocsátanak ki, melyek több száz méterről is láthatóak. A drónok előre programozott módon repülnek, így egy meghatározott útvonalat követnek, miközben technkailag biztonságosak, mert a manőver során információt továbbítanak egymásnak minden váratlan eseményről, az esetleges összeütközések elkerülése érdekében. Ha pédául valamelyik drón akkumulátora lemerül, automatikus jelzés érkezik a többi eszköz számára, és az egész csoport visszatér a kiindulási helyre minden további probléma nélkül.

A CollMot Robotics olyan szintre fejlesztette a drónok csoportos mozgatását, amely teljesen újszerű látványt nyújtó tűzijátékok, fényjátékok megrendezését tette lehetővé. Egyik leghíresebb munkájuk talán a FINA úszó-világbajnokság budapesti megnyitó ünnepségére készített show-műsor volt, de ők közreműködtek a budapesti, 2018. augusztus 20-i tűzijátékban is, ahol egy háromdimenziós, mozgásban lévő csodaszarvast festettek az égre. Hazai tevékenységük mellett nagy nemzetközi sikereket értek el, például egy, a Buckingham palota fölötti égboltra varázsolt látványos bemutatóval.

De honnan is jött ez a megoldás – tehetjük fel a kérdést. Erről kérdezték a CollMot alapítóját, egyben az ELTE Biológiai Fizika Tanszékén működő robotikai labor vezetőjét, Dr. Vásárhelyi Gábort. „A projekt kezdetei 2009-be vezetnek vissza, amikor egy biológiai kutatást végeztünk arról, hogyan születnek meg a kollektív döntések az állatok birodalmában. A CollMot-nál a drónok vezérléséhez az itt felállított modellekből, például a madarak kötelékben repüléséből, merítettük az inspirációt.”- mondta el. A tudomány gyakorlati alkalmazását ezután a szórakoztatás felé terelték, amikor 2015-ben megalapították a CollMot-ot.

A drónok manapság már majdnem annyira önállóan képesek repülni, mint a madarak. Amellett, hogy a drónok látványa óriási szórakoztatóipari potenciállal bír, a CollMot elkötelezett a biológiai motivációjú algoritmusok és az evolúció elvének kutatása terén is. Nyitnak a mesterséges intelligencia irányába is, azon megfigyelés alapján, hogy a természetes folyamatok utánzása mesterséges evolúciót tehet lehetővé.

Egy nemrégiben megjelent, a drónok csoportos mozgásának optimalizálásáról szóló tanulmány először figyelte meg egy nem előre programozott útvonalon haladó, drónokból álló raj repülését, amely önállóan szinkronizált csoport-mozgásra volt képes egyszerűen azáltal, hogy a tagok figyelték egymást.

A drónok három alapvető, az állatok csoportos viselkedése során megfigyelt szabályszerűséget követtek: eltávolodtak a túl közel jövő társaktól, közeledtek azokhoz, amelyek túl messze voltak, és igazodtak a környezetükben repülőkhöz.

Szólj hozzá