Dróntechnológia Hírek

Drónok az egészségügy szolgálatában

A Vodafone Csoport egy olyan dróntechnológia fejlesztésén dolgozik az Ericssonnal közösen, aminek köszönhetően könnyebben észlelhetővé válnak majd a tűzesetek, gyorsul az orvosi eszközök szállítása és a vállalkozások rövidtávú szállítmányozását is segíti – adta hírül a cégcsoport.

Vodafone drón

A drónok társadalomra gyakorolt hatása már most érezhető, valamint a jövőben is számos területen lesznek majd segítségünkre ezek az eszközök. A két vállalat megoldásával olyan alapvető sürgősségi szolgáltatások válhatnak elérhetővé, amelyek orvosi felhasználása akár életeket is menthet.

A németországi Aldenhovenben, a Vodafone 5G-s kísérleti laboratóriumában sikeres koncepciópróbát vitt véghez a Vodafone és az Ericsson. A két vállalat a hálózati adatok felhasználásával lefedettségi térképeket készített, melyek lehetővé teszik a drónok számára, hogy olyan területeken nyújtsanak gyors és hatékony segítséget, amelyen a földi mentőegységek nem, vagy csak korlátozottan bevethetők.

A megoldás lehetővé teszi, hogy gyorsan és könnyen megtervezhető legyen a drónok útvonala, úgy, hogy azok közben végig kapcsolatban maradnak az irányító központtal, még akkor is, ha kikerülnek a látómezőből. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy lehetséges baleset esetén a kórházak bizalmas adatok megadása és közlése nélkül hálózati információt tudnának igényelni, hogy drónt küldhessenek a baleset helyszínére.

“Mobilhálózatunk egy végtelenül gazdag adatbázis, amelyet felelősségteljesen és biztonságosan tudunk hasznosítani a közjó érdekében. A drónok társadalmilag hasznos felhasználásának példája, csupán egy, a jövőben várható sok felelősségteljes alkalmazás közül. Sok előnnyel jár, egyebek mellet könnyebben észlelhetővé válnak a tűzesetek, az orvosi eszközök szállítása leegyszerűsödik, és a vállalkozásoknak is segít a hatékony rövidtávú szállítmányozásban.” – mondta el a fejlesztések kapcsán Dobó Mátyás, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese.

A drónok egészségügyi felhasználására korábban is volt már példa: pár hónapja Spanyolországban a Vodafone egy tesztszimuláció részeként egy 5G hálózaton kommunikáló drónnal küldött defibrillátort egy szívrohamot kapó páciens segítségére.

Forrás: Vodafone Magyarország

Szólj hozzá