Hírek

Drónok a mezők fölött

Amit még a leggondosabb gazda sem vehet észre, hiába járja a határt nap mint nap, arról is pontos információt adhatnak a korszerű kameratechnikával ellátott drónok. A helyes következtetések levonása érdekében az összegyűjtött adatok kiértékelésében a gazdálkodónak mindenképpen részt kell vennie – írja cikkében a computerworld.hu weboldal.

agrar

Napjainkban a drónok egyik fő felhasználási területe a mezőgazdaság. Az agrárium azon szereplői, akik kellően nyitottak a folyamatos innovációra, többek között a monitoring drónok bevetésére, naprakészebb információkkal fognak rendelkezni a növényállományuk állapotát illetően, mint azok, akik csak a klasszikus módszerekkel élnek.
A Nyír-Chem Kft. által alkalmazott monitoring drónok úgynevezett multispektrális kamerákkal vannak felszerelve. Miért jobbak ezek az eszközök, mint a hagyományos RGB kamerák? A körülöttünk lévő anyagok mindegyike, így a növények is elnyelik vagy visszaverik a fényt. Azonban az emberi szem a napból érkező elektromágneses sugárzásnak csak egy kis részét képes az agyunk által feldolgozhatóvá tenni, azaz színként érzékelni. Az RGB kamerák ezt a színtartományt érzékelik. Ezzel szemben a multispektrális kamerarendszerekben lévő 5 (+1 RGB) lencse és fényszenzor mindegyike a fény egy adott, szűk hullámhosszát képes megkülönböztetni. – Ezen eszközök olyan távoli, valamint közeli infravörös tartományokat is meg tudnak jeleníteni, amelyek szabad szemmel nem láthatóak – emeli ki Gerda Anikó növényorvos, a Nyír-Chem Kft. ügyvezetője.

Abból, hogy a fotoszintézisben kulcsszerepet betöltő klorofillmolekulák a fény közeli infravörös tartományát (NIR) milyen erősen verik vissza vagy nyelik el, következtetni lehet az adott növényállomány kondíciójára, és be lehet tekinteni a növényélettani folyamatokba.

Szólj hozzá