Drónok kora

Drón szállítása repülőgépen – a Budapest Airport szabályai

Közeledik a nyár, lassan előkerülnek a hátizsákok, gurulós bőröndök és sokakban felmerül a kérdés, milyen módon szállíthatjuk drónunkat egy repülőút során.

A Budapest Airport Zrt. a pilóta nélküli repülőgépek szállításával kapcsolatosan jelenleg az alábbi gyakorlatot alkalmazza:

A drónok szállítása a légijárműveken minden utas számára biztosított, a szállításuk kézi- és feladott poggyászban is lehetséges.

Feladott poggyászban történő szállítás esetén javasolt az eszköz megfelelő, biztonságos csomagolása az esetleges sérülésektől való megóvás érdekében. A poggyászok szakszerű fóliázásában a repülőtér munkatársai mindkét terminálon rendelkezésre állnak. A drónok kiegészítői − így például a nagyobb értékű kamerák − az eszközről való eltávolítás után ez esetben is szállíthatóak a kézipoggyászban.

A drón kézipoggyászban történő szállítása esetén szükséges a biztonsági személyzetet erről tájékoztatni. A drónokat – akárcsak a hordozható számítógépeket – minden esetben ki kell venni a kézipoggyászból, és külön tálcában kell elhelyezni.

Szigorúan tilos a berendezéseket a repülőtér szigorított védelmi területein működtetni, ennek megszegése hatósági eljárást és szankciót von maga után.

A Budapest Airport Zrt. gyakorlata kedvező, de az egyes repülőterek és légitársaságok eljárása eltérő a drónok kezelésével és azok szállításával kapcsolatban. A repülőtérre történő elindulás előtt ezért mindenképpen javasoljuk ellenőrizni azt is, hogy a cél- és tranzitországokban, valamint az adott légitársaságnál mik a feladott poggyászokra és a fedélzetre vihető csomagokra vonatkozó szabályok.

Forrás: Budapest Airport Zrt.

Szólj hozzá