Hírek

Drón segítheti majd a Yellowstone Nemzeti Parkban az ártalmas gyomok észlelését

Dróntechnológia segíti az amerikai Yellowstone-i Nemzeti Park közelében a káros gyomok észlelését. A powell-i székhelyű repülőgép-mérnöki cég által fejlesztett merev szárnyú drónt a vadon élő állatokra veszélyes, invazív gyomok, növények felderítését segíti. Ezek ugyanis ha elterjednének a parkban, károsíthatnák annak az ökoszisztémját.

y1jpg

A Yellowstone Nemzeti Park a világ legrégibb nemzeti parkja az USA Wyoming, Montana és Idaho szövetségi államainak területén, a Sziklás-hegységben. Kiterjedése 8980 négyzetkilométer. Híres gejzíreiről, hőforrásairól és egyéb geotermikus jelenségeiről. A parkban 1700 őshonos fa és zuzmó faj él. De grizzly medve állományt is 300 példányra becsülik. A park állatvilágában megtalálható a gímszarvas, az öszvérszarvas, az amerikai bölény, a jávorszarvas, a vastagszarvú vagy kanadai vadjuh, a villásszarvú antilop, a havasi kecske és a fehérfarkú vagy virginiai szarvas. A veszélyeztetett fajok közé tartozik a fehérfejű rétisas, a vándorsólyom, a trombitás hattyú, a farkas és a hiúz, de pumák is élnek itt.

A Park gyom- és kártevő-felügyelője, Mary Mckinney a káros gyomok közül kiemeli a Leafy Spurge-t (zöld spurge vagy leveles spurge) – ami mint mondja: “Alapvetően egy ökoszisztéma-váltó. Különösen mérgező a vadon élő állatokra és a háziállatokra.”

Euphorbia esula kibe piimalill scaled

A leveles spurge-t általában könnyű észrevenni, mert virágzáskor neonsárgává válik. Így egy kamerával felszerelt drón láthatja a virágzást.

Amíg a legtöbb embernek csak a saját kertjében lévő gyomok miatt kell aggódnia, neki felügyelőként az a feladata, hogy megvédje a Park közel 4 millió hektárját. “A wyomingi törvény értelmében kötelességünk nemcsak a földünket, hanem a velünk szomszédos földet is megvédeni” – mondta Mckinney. “Ez nem olyan, mint a hátsó udvar védelme. Igyekszünk megvédeni mindenki hátsó udvarát.”

A Mckinney által vezetett csapat jellemzően a környéken túrázva vagy lóháton járőrözve deríti fel a gazokat, de ilyen óriási területen ez nagyon nehéz munka. Thomas Rullman, a GT Aeronautics tulajdonosa 2016 óta dolgozik egy olyan drón megépítésén, amely alkalmas lehet erre a feladatra. 

y2jpg

Rullman, a haditengerészet korábbi pilótája elmondta, hogy a projekt számos próbálkozással és hibával, zsákutcával tarkított volt, de végre úgy tűnik sikerült egy olyan költséghatékony és időtakarékos megoldást találni, ami más helyeken is alkalmazható lesz.

y3jpg

Az első repülések ígéretesek, de szükség van még változtatásokra, amelyeket a tesztek után még végre kell hajtani. “Nagyon jó lesz, mert akkor pontosan tudjuk, hová kell mennünk, hogy megszüntessük az általunk szükségesnek ítélt gyomokat.” – mondta Mckinney.

y4jpg

A fejlesztő szerint a cél az, hogy a drón megfelelően felszerelt legyen, és jövő tavasszal felszállásra készen álljon a Yellowstone Nemzeti Parkban.

Szólj hozzá