Dróntechnológia Hírek

Denevér módjára tájékozódó drón

A mérnökök sokszor mondják, a legjobb ötleteket a természetből lehet meríteni. A Torontói Egyetem kutatói most a denevérek tájékozódási módszerét másolták le egy kisebb drón biztonságos repüléséhez. Egy kísérleti drónra sikerült beépíteni egy olyan, ultrahang alapján működő rendszert, amely kamerák nélkül is segíti annak biztonságos repülését.

denever dron

Sok esetben korlátot szab a földi és légi, távolról irányított járműveknek az, hogy a biztonságos mozgásokhoz a méretükhöz képest nehéz, összetett vagy drága kamerarendszert kellene alkalmazni. A Torontói Egyetem kutatói ezért a denevérek évmilliók alatt tökéletessé csiszolt érzékszervéhez fordultak. Mint közismert az apró állatok ultrahangok kibocsátásával és a környező felületekről visszaverődő hanghullámok észlelésével és “feldolgozásával” gyorsan és pontosan tudnak repülni.

Az aprócska légijármű ugyanazt teszi, mint a bőregerek: rövid “kiáltásokat” ad ki hangszóróival, majd az apró, de érzékeny mikrofonokkal észlelt visszaverődéseket a fedélzeti számítógép kiértékeli, és így határozza meg pontos térbeli helyzetét a helyiség falaihoz vagy akár a szabadban a hanghullámokat visszaverő objektumokhoz képest.

A kutatók szerint megoldásuk fő erőssége, hogy minden eddiginél olcsóbb és kisebb elemekből sikerült elkészíteni a “denevér techológiát”. Azt is bevallják ugyanakkor, hogy a módszer sajnos még nem eléggé pontos.

A távlati tervek között nemcsak a pontosság növelése, de az aktív hangszórók kiváltása is szerepel. További fejlesztési lépcsőt jelent annak megoldása is, hogy a drón tájékozódásához elegendő legyen csupán saját zaja, például a légcsavarok hangjának visszaverődéseinek az érzékelése és feldolgozása.

Szólj hozzá