Hírek

Dél-Afrika drónja: a Milkor 380

Dél-Afrika saját fejlesztésű. 18,6 méteres szárnyfesztávolságú, és 1300 kg-os maximális felszálló tömeggel büszkélkedő Milkor 380 nevet viselő drónja szeptember 19-én hajtotta végre első, kísérleti repülését. Ezzel Dél-Afrika azon maroknyi ország közé tartozik, amelyek rendelkeznek saját fejlesztésű nagy drónnal.

20231024 074033

Ez az első repülés „jelentős eredmény a Milkor és a dél-afrikai védelmi ipar (SADI) számára” – jelentette ki Daniel du Plessis, a Milkor marketing és kommunikációs igazgatója.

Milkor 380 landing Milkor

2018-ban indult a Milkor 380 projekttel idén már számos földi guruló, vagyis “taxi” tesztet végeztek. A teljes egészében Dél-Afrikában, egészen pontosan Fokvárosban fejlesztették és gyártották. A drón olyan élvonalbeli technológiával van felszerelve, amely egyedülálló előnyöket biztosít a hadsereg számára. Kifejezetten hosszú távú hírszerzési, megfigyelési és felderítő küldetésekre tervezték. A Milkor drón 210 kg külső hasznos teher szállítására képes, amelyek lehetnek fegyverek vagy különféle érzékelők is.

Milkor 380 hanger Milkor

A gépet négyütemű, négyhengeres turbófeltöltős Rotax 915iS motor hajtja, aminek köszönhetően az üzemi plafon közel 10 000 méter, maximális sebessége 250 km/h, utazósebessége 150 km/h.

A Milkor 380 bevetése várhatóan jelentősen megerősíti a rendfenntartó egységek, a védelmi csapatok és a határőrizeti egységek kapacitását és képességeit Dél-Afrikában.

Afrikában észrevehetően megnövekedett a pilóta nélküli drónok bevetése a felkelők megfigyelésére, különösen az olyan régiókban, mint a Kongói Demokratikus Köztársaság (KDK) és a mozambiki Cabo Delgado tartomány. Ez a tendencia arra késztette a katonai stratégákat, hogy a drónokat beépítsék az aktív műveletekbe, elsősorban megfigyelés céljából. Az Afrikai Védelmi Fórum jelentése szerint Nigéria, Kamerun, Kenya, Dzsibuti, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Mozambik és Dél-Afrika a legnagyobb katonai drón használó a kontinensen.

Nigéria például a közelmúltban vásárolta meg Kínától a Wing Loong II-t az Egyesült Arab Emírségekben gyártott ADCOM Yabhon Flash-20 drónt kétéves működését követően. Más afrikai nemzetek, köztük Botswana, Elefántcsontpart, Szudán és Zambia szintén integráltak közepes méretű drónokat katonai flottájukba.

2022-ben az ENSZ Terrorelhárítási Bizottsága elfogadta a Delhi Nyilatkozatot, az új és feltörekvő technológiák terrorista célokra történő felhasználása ellen, ezek körébe tartoznak a drónok is.

A bizottság kiemelte annak fontosságát, hogy „az ellátási lánc lejjebb kerüljön az olyan szereplőkre összpontosítva, mint a kiskereskedők és a forgalmazók”.

“Ez javítani fogja az érzékeny áruk értékesítésének nyilvántartását, így könnyebben észlelhetők a gyanús szállítmányok és eladások” – mondta Jonah Leff, a konfliktusok fegyverzetkutatásának igazgatója.

A Milkor 380 piacra dobása várhatóan új magasságokba emeli a dél-afrikai UAV-ipart. A hazai használatra szánt Milkor drónokból öt darab már elkészült. Az afrikai védelmi költségvetési előirányzatok növelése lehetővé teszi a kormányok számára, hogy bevezessék ezeket a technológiákat saját katonai képességeik megújítása érdekében.

Nigéria például jelentősen megnövelte katonai költségvetési előirányzatait, 2021 és 2022 között 56%-os emeléssel, az országon belüli iszlám szélsőséges csoportok elleni küzdelem és esetleges felszámolása érdekében. A globális békeproblémákat figyelő Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet jelentése szerint Afrikában a katonai kiadások átlagosan 2,5%-kal nőttek 2012 és 2021 között, elérve a 20,1 milliárd dollárt.

Milkor 380 in flight Milkor

A Milkor 380 repülési kísérletei és az érzékelők integrációja tovább folytatódik, a cég az első nyilvános bemutatót az Afrikai Repülési és Védelmi Kiállításon, 2024 szeptemberére ígérte.

Szólj hozzá