Hírek

Dánia: a halászat ellenőrzése drónnal

A dán hatóságok az elmúlt néhány hónapban egy csúcstechnológiás drónt próbáltak ki Jütland északi részének vizei felett. A tesztrepülések célja az volt, hogy megismerjék, drónok miként használhatók a halászatban. 

dan1

A tesztelési program során azt vizsgálták, hogy a drón adatai hogyan használhatók fel a tiltott területeken folytatott halászat ellenőrzésére és a visszadobás nyomon követésére. Jelenleg a hajókat olyan adatok elemzése alapján választják ki ellenőrzésre, mint a halászok saját jelentései a kirakodási nyilatkozatban és a hajónaplóban, más megfigyelőrendszerekből (például AIS-ből és VMS-ből származó adatok), valamint a korábbi jogsértési előzmények.

A Textron Aerosonde drónja 370 cm hoszzú és 36 kg-os súlyú. Egy katapultról indítják, a parttól akár 140 km-re is üzemelhet, maximális repülési ideje pedig közel kilenc óra.

dan2

A halászati ​​ellenőrzési műveletek során egy halászati felügyelő ül a pilóta mellett, hogy útmutatást adjon, vagy online követi a küldetéseket egy webalkalmazáson keresztül. A kísérletek Jütlandtól északra és nyugatra, az Ålbæk-öböl és a Ringkøbing-fjord közötti területekre terjedtek ki.

„Jelenleg számos műholdas rendszert használunk a dán vizeken halászó halászhajók megfigyelésére. Ily módon mindig teljes áttekintést kapunk a halászhajók földrajzi elhelyezkedéséről. A nyár folyamán azt teszteltük, hogyan lehet egy nagy hatótávolságú drónt felhasználni ezekre a feladatokra.” – mondta Lone Agathon Jensen, a Halászati ​​Ügynökség koordinátora.

„Például egy drónnal gyorsan ellenőrizhető és dokumentálható, hogy történik-e illegális halak visszadobása vagy halászat tiltott területeken, például Natura 2000 területeken vagy halászattól elzárt ívóterületeken. A drón sebessége lehetővé teszi, hogy viszonylag gyorsan egyik hajó ellenőrzéséről a másikra tudjon repülni, ugyanakkor nehéz távolról észrevenni. Ez azt jelenti, hogy az a halászhajó, amely szándékosan megszegi a szabályokat illegális halászeszközök használatával, nem tudja kiüríteni a hálót a tengerbe, mielőtt megérkeznénk és dokumentálnánk a szabálysértést.” – tette hozz az ügynökség szakértője.

A Dán Halászati ​​Ügynökség a parti őrséggel, a vámhivatallal és az Európai Tengerbiztonsági Ügynökséggel (EMSA) együtt vett részt a dróntesztben.

Szólj hozzá