Hírek

CIFTIS – fókuszban az autonóm házhozszállítás

Peking ad otthont a Kínai Nemzetközi Szolgáltatáskereskedelmi Vásárnak (CIFTIS) szeptember 2. és 6. között. Az első vásárt még 2012-ben rendezték. A CIFTIS mára a legnagyobb kiállítás a globális szolgáltatás-kereskedelem területén, a CIFTIS 12 fő ágazatot fed le, ideértve a közlekedést, utazást, építkezést, biztosítási szolgáltatásokat, pénzügyi szolgáltatásokat, távközlést, számítástechnikai és információs szolgáltatásokat, szellemi tulajdonjogdíjakat, személyi, kulturális és szabadidős szolgáltatásokat, karbantartási és javítási szolgáltatásokat, egyéb üzleti szolgáltatásokat, feldolgozási szolgáltatásokat és kormányzati szolgáltatásokat is.

ciftis1

A vásár egyre több vendéget vonzott, 2023-ban a CIFTIS-en 75 ország és nemzetközi szervezet vesz részt. A résztvevő országok és szervezetek főleg a digitális gazdaság, továbbá a kulturális, turisztikai, oktatási és egészségügyi szolgáltatások területén elért eredményeiket állítják ki a vásáron. Nagy-Britannia, az idei CIFTIS díszvendége az eddigi legnagyobb delegációval érkezik a vásárra (közel félszáz kiállítóval), elhozva például interaktív élményeket nyújtó 3D-s és MI-játékokat. Az idei CIFTIS-en online kiállítás is van, ahol Franciaország, Hollandia és másik 10 ország és 13 nemzetközi szervezet mutatja be szolgáltatási termékeiket.

Ami a drón iparágat illeti, a legnagyobb figyelem a logisztika, a házhoz szállítás és az autonóm vezérlésű technologiák iránt van. Kínában egyre több fogyasztó használ okostelefont élelmiszerek, ruhák és egyéb cikkek online rendelésére, a kézbesítéshez pedig autonóm légi és földi eszközüket használnak. A légiszállításban bemutatják például azt a drón alapú ételszállító rendszert, amit már a napi gyakorlatban is használnak, s amelynél az utcai étel-autómatához drónok szállítják a rendelést.

ciftis7

A kereskedelmi drónok mellett bemutattak egy a tegenri kereső-mentő szolgálatok munkáját segítő drónt is.

ciftis018

 

Az idei kiállításon a területen a legmodernebb technológiák vonzották a látogatók tekintetét.

Nagyon népszerűek az önvezető járművek, a csomagszállítóktól, a személyautókon át a buszokig. A Pekingben megrendezett vásár több mint 200 változatos eseményt is tartalmaz, köztük fórumokat, tárgyalásokat és csúcstalálkozókat.

ciftis4

A robotika terén a szórakoztató elektronikai termékek mellett bemutattak például egy, a gyógyászatban használt, mesterséges intelligencia által vezérelt ortopéd sebészeti robotot is.

Szólj hozzá