Hírek

British Airways: majdnem drónnal ütközött a repülő?

Egyelőre tisztázatlan mi is történt pontosan Windsor felett, ahol egy British Airways repülőgép éppen csak elkerülte azt, ami látszólag egy drón lehetett. Az eset mindenesetre a brit szakmai és populáris sajtóban is aggodalmat keltett a légtér biztonságával kapcsolatban. Azonban a találkozás állítólagos magassága és sebessége miatt felmerülnek kérdések.

dron rep

Illusztráció

A nyáron British Airways Boeing 787 Dreamliner repülőgépe több mint 200 utassal a fedélzetén a pilóták állítása szerint csak 60 lábbal került el egy illegális drónt Windsor felett. Ez a “majdnem-ütközés” röviddel a repülőgép felszállása után történt. A menetrendszerinti járat a londoni Heathrow repülőteréről Montrealba, Kanadába tartva, 270 mph sebességgel emelkedett.

A brit Airprox Board részletes jelentése szerint a pilóta állítólag egy hobbi drónt vett észre a repülési útvonalon körülbelül 8 órakor július 25-én, 3000 láb magasságban.

A jelentés szerint a drónt fehér tárgynak írták le több légcsavarral, de fények nélkül, és állítólag mintegy 20 lábbal alatta és 60 lábbal balra elhaladt a repülőgép mellett. Ezt az eseményt jelentve mint súlyos ütközési kockázatot jelentették a légügyi hatóságnak.

Azonban ennek az eseménynek a megvalósíthatósága számos kérdést vet fel. Egy kis hobby drónt észlelni egy gyorsan haladó repülőgép pilótafülkéjéből, különösen ilyen magasságban már eleve kérdéses. Általában a hobbi drónok repülési magasságát a gyártók 400 láb magasságig korlátozzák. Bár kétségtelen, hogy lehetséges ezt a korlátot specifikus – és az interneten is beszerezhető – felszereléssel illegálisan meghekkelni. Továbbá egy hobbi drónt egy ilyen magasságban irányítani technikailag is kihívást jelentő és egy átlagos üzemeltető számára aligha megoldahtó. Mások szerint a drón azonosíthatósága is kétséges a 270 mph sebességgel haladó repülőgépből.

A brit szakmai és populáris sajtóban légi közlekedési szakértők és a drónszeretők számos nyilatkozatot tettek az ügyben. S bár a konkrét esettel kapcsolatban nincs egybehangzó álláspont, azzal mindenki tisztában van, hogy a felelőtlen drónhasználat, különösen a repülőterek közelében rendkívüli kockázatokat hordoz magában.

Az olyan katasztrofális következmények lehetősége, mint a pilótafülke ablakainak vagy hajtóműveknek való károk, alábecsülhetetlen. Azonban a Windsor-i eset nem biztos, hogy olyan egyértelmű, mint ahogy elsőre hitték.

Az eseményre adott válaszként a légi irányítók gyorsan értesítették a Heathrowból induló későbbi járatokat, hangsúlyozva, hogy mennyire komolyan veszik az ilyen bejelentéseket. Habár a feltételezett drón üzemeltetőjét nem találták meg, az ilyen cselekedetek jelentős jogi következményekhez vezethetnek, beleértve a börtön büntetést is.

A British Airways szóvivője hangsúlyozta a légitársaság pilótái azért jelentik be az ilyen eseteket, hogy az illetékes hatóságok kivizsgálhassák és szükséges intézkedéseket tehessenek.

Szólj hozzá