Hírek

Belgium: az első európai vérzsákszállítás kétüléses drónnal

Belgiumban, egészen pontosan a limburgi Sint-Truidenben hajtották végre az első európai drónnal történő vérszállítást. A tesztrepüléshez használt eVTOL drón az EHang Holdings Limited által gyártott EH216 volt, amely kétüléses, 16 motoros, elektromos meghajtású, 130 km/h utazósebességre képes és 30 perces maximális repülési idővel rendelkezik. A repülést egy kilométeres távolságban sikeresen végrehajtották a DronePort légibázison.

Helicus drone Belgaimage 71096869 696x464 1

A two-seat passenger drone (EH216) of the Belgian Helicus company carries blood bags at the Limburg Regional Airport in Sint-Truiden on July 25, 2023. An unpiloted automated flight made test flights to transport blood bags over a distance of one kilometer, for the first time in the European airspace. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)

A próbarepülést egy belgiumi székhelyű, orvosi drónokra szakosodott Helicus cég szervezte. Ez volt az első alkalom, hogy ilyen típusú drón repült a belga légtérben, és gyógyászati ​​célokra használták Európában. A sikeres kísérlet lényeges lépést jelent a drónok orvosi berendezések szállításában való elterjedése felé.

Bár az orvosi drónok használatának előnyei hatalmasak főként a hatékonyság, a költséghatékonyság és a környezetkímélés tekintetében, mégis európai szinten még mindig vannak leküzdendő szabályozási akadályok. Az Európai Unió dolgozik ezeken a szabályozásokon, de a technológiai fejlődés gyakran felülmúlja a szabályozási fejlesztéseket.

Hilde Vautmans európai parlamenti képviselő és George Gilkinet mobilitási miniszter látják a drónok különféle egészségügyi küldetésekben való alkalmazásában rejlő hatalmas lehetőségeket. Ezek a drónok nem csak vérzsákokat szállíthatnak, hanem elsősegélynyújtó készleteket vagy egészségügyi személyzetet is szállíthatnak, így jól bevethető eszközök vészhelyzetek esetén.

A tesztrepülés során az EH216 drón előre meghatározott pályát követett, a pilóták csak figyelemmel kísérték a repülést. A sikeres demonstráció reményt ad egy olyan jövőre nézve, ahol a drónok döntő szerepet játszanak az egészségügyi szállításban és a vészhelyzeti reagálásban, forradalmasítva az egészségügyi ágazatot.

Szólj hozzá