Hírek

Shahed típusú drónokat gyártanának Fehéroroszországban

Az oroszok fontolgatják a Shahed típusú drónok gyártásának beindítását Fehéroroszországban. Ami lényegében azt jelenheti, hogy Európába kerülhet át az iráni fegyver gyártása. A gyár az ukrán háborúban nagy sikert arató Shahed harcászati drónokkal látná el Oroszországot.

shahed

A Fehéroroszország második legnépesebb városában létesítendő gyár megoldás lehet Oroszország számára a drónok Iránból történő szállításának logisztikai problémáira. Ukrán hírügynökségi jelentések szerint egy iráni mérnökökből álló munkacsoport már meg is látogatta a leendő üzem helyét, a Homel, oroszos formában Gomel városában található egykori rádiógyárat.

Shahed 136 rendering

A drón levágott deltaszárny alakú, a szárnyakba beleolvadó központi törzzsel, a szárnyvégeken pedig stabilizáló lapátokkal. Az orrrész egy robbanófejet tartalmaz, amelynek tömege 30–50 kilogramm. A motor a törzs hátuljában helyezkedik el és egy kétlapátos légcsavart hajt meg. A drón 3,5 méter hosszú, 2,5 méteres szárnyfesztávolságú, több mint 185 kilométer/órás sebességgel repülhet, súlya pedig körülbelül 200 kilogramm. Hatótávolság a becslések szerint 970–1500 km, de akár 2000–2500 km is lehet. Az első nyilvános felvételek a drónról 2021 decemberében jelentek meg, az ukrán háborúban pedig már “nagy sikert” arattak.

SHAHED136 Ukraine

Egy Shahed-136 drón egy kijevi támadás során 2022. október 17-én.

Oroszország csak az elmúlt hetekben több mint 100 iráni gyártmányú Shahed-136-os drónt vetett be Ukrajna ellen. Az iráni kamikaze drónok, bár könnyű célpontot jelentenek a légvédelem számára, könnyen túl is terhelik azt, hiszen a sínről indított drónokat csoportosan indítják (ötöt vagy annál is többet egyszerre). Az olcsó előállítási költségüknek köszönhetően hosszútávon képesek kifárasztani a lőszerhiánnyal küzdő ukrán légvédelmet.

Az, hogy Fehéroroszországban, vagyis lényegében Európában létesülne egy Oroszországot ellátó gyár, több szempontból is aggályos lehet az Ukrajnát támogató nyugati világ számára.

Szólj hozzá