Hírek Ipari drónok

Precíziós gazdálkodási képzés az Óbudai Egyetemen

Jelentősen nő a precíziós gazdálkodás iránti érdeklődés, és egyre több gazdálkodó használja a precíziós gazdálkodás eszközeit, köztük az ipari drónokat is. Ennek kapcsán több egyetemen is indít önálló precíziós gazdálkodási szakot vagy szakirányú továbbképzést.

Napokban írtunk a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának új, drónos alkalmazásokra koncentráló precíziós agrárgazdálkodási szakmérnök/szakember szakirányú továbbképzéséről. Örömünkre szolgál, hogy ismét egy ilyen típusú kurzust ajánlhatunk figyelmetekbe.

2020 szeptemberében Székesfehérváron, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézetében – immáron harmadik alkalommal – indul el a precíziós gazdálkodási szakmérnök/szakember képzés.

Az oktatás hiánypótló adatfeldolgozási és térinformatikai ismeretek készségszintű elsajátítására fekteti a hangsúlyt. Gyakorlatorientált, kiemelten törekszik a távérzékelési, képfeldolgozási, GPS és térinformatikai ismeretek átadására. Terepre szervezett gyakorlatokon, esettanulmányokon keresztül mutatja be az adatnyerés, többforrású adatkiértékelés módszereit, az eredmények integrálását a felhasználás céljára.

A képzés a szántóföldi növénytermesztéshez ad gyakorlati technológiai ismereteket az AXIAL Kft. támogatásával és részvételével. A precíziós növénytermesztés műszaki feltételrendszerének (precíziós erő- és munkagépek) ismertetése az AXIAL Kft. bajai és székesfehérvári telephelyein, valamint a képzést támogató, precíziós gazdálkodást alkalmazó gazdaságban zajlik.

A képzéshez tartozó egyes témák: a mezőgazdasági precíziós munka- és erőgépek, szenzorok, fedélzeti számítógépek használata, műholdas és légifelvételek elemzése, UAV alkalmazások, valamint a táblán belüli heterogenitás térképezése, növény monitoring. Térinformatikai (pl. QGIS, eCognition) és speciális szoftverek (SMS Basic, Trimble AG) gyakorlati alkalmazása.

A képzési idő 3 szemeszter, összesen 240 kontaktóra, 90 kredit. A félévi költségtérítés mértéke 180.000.- Ft / szemeszter. Jelentkezési határidő: szeptember 11.

További információ a képzés honlapjánérhető el. Részletekről érdeklődni lehet a képzési vezetőnél: Verőné Dr. Wojtaszek Malgorzata, e-mail: wojtaszek.malgorzata@amk.uni-obuda.hu

Forrás: Óbudai Egyetem

Szólj hozzá