Hírek

Az első szaúdi drónt Törökországban gyártják majd

Egy új megállapodás értelmében Törökország egy Szaúd-Arábiában tervezett pilóta nélküli légi járművet fog gyártani, ami a maga nemében az első eset, hogy szaúdi szellemi tulajdont a Királyságon kívül állítsanak elő. Az Intra Defense Technologies szaúdi cég ASEF-I UAV-ját Törökországban gyártja majd az ESEN, a két cég közötti új licencszerződés értelmében. A tényt a szaudi cég hivatalos Twitter-oldalán jelentette be.

asaf2

A legutóbbi IDEF török ​​védelmi kiállításon aláírt licencszerződés értelmében az ASEF-I drónt Törökországban gyártják majd.

Az Intra Defense Technologies mérnöki alelnöke, Asim Qurashi e-mailben megerősítette a Breaking Defense-nek, hogy ez az első szaúdi gyártmányú drón, amelyet Szaúd-Arábián kívül gyártanak majd.

Tavaly áprilisban az ASEF-II, amely az ASEF-I kompakt változata, a brazíliai Rio De Janeiróban rendezett LAAD kiállításon volt látható.

INTRA ASEF I WDS 2022 01 800x534 1

Az ASEF-I szárnyfesztávolsága 5,76 méter, és 15 LE-s 2 hengeres motorral szerelték fel, üzemanyag tartálya 35 literes. Az ASEF-I maximális sebessége 85 csomó, az optimális utazósebessége 58 csomó, 16 órán át képes a levegőben maradni.

INTRA ASEF I WDS 2022 06

Az ASEF-I 18 000 láb magasságig tud emelkedni a maximálisan 750 láb/perc sebességgel. A drón teherbírása 26 kg, hatótávolsága 150 km, ami megfelel az adatkapcsolat hatótávolságának, opcióként egy SATCOM rendszert javasolnak.

INTRA ASEF I WDS 2022 02

ASEF-II jóval könnyebb, 25 kg-os, 3,6 méteres szárnyfesztávolságú, és egyhengeres kétütemű, 50 köbcentis, 4 lóerós benzinmotor hajtja. Maximális sebessége is jóval kevesebb, csupán 45 csomó, az optimális utazósebessége 35 csomó, ami a tartályban lévő 5 literes üzemanyaggal 6 órás repülést biztosít. A maximális repülési magassága 15 000 láb, míg a maximális emelkedési sebessége 700 láb/perc. A hasznos teher is csupán 5 kg lehet, míg a működési hatótáv 80 km, SATCOM opció ennél a típusnál nem áll rendelkezésre.

 

Szólj hozzá