Hírek

Az Egyesült Királyság vizsgálja, hogy az egyetemei segítették-e kutatásaikkal az iráni drónfejlesztést

Irán az utóbbi húsz évben illegálisan megszerzett technológiára építve fejleszti a fegyveriparát, a további fejlesztéseket pedig megalapozhatják az oroszok által az ukrán hadszíntéren talált, Iránnak átadott nyugati fegyverek. A brit székhelyű Conflict Armament Research (CAR) szerint az Irán által Oroszországnak eladott Shahed-136 típusú drónokat egy húsz évvel ezelőtt illegálisan megszerzett német technológián alapuló motor hajtja. A fegyveralkatrészek vizsgálatára szakosodott szervezet jelentése hangsúlyozza, hogy Irán másolja és finomítja a jogellenesen megszerzett katonai technológiákat.

uk2

Képünkön: Iráni drónok az iráni hadsereg egyik hangárában

A brit szabályozás szigorúan tiltja az Irán javára szóló bármilyen haditechnikai célú eladást, akár közvetve, akár áttételesen. Ám a tilalmak megkerülhetők. Mint azt az Euronews korábban összefoglalta, sokféle módja van a haditechnika átjátszásának véres kezekbe, amire a legékesebb példa az ukrajnai hadszíntéren az oroszok által előszeretettel használt iráni drón-flotta. Ezekhez Moszkva jóval kedvezőbb áron jut, mint a cirkálórakétákhoz, melynek készletei fogyóban vannak. Oroszország már 20 ezer dollárért hozzá férhet egy iráni Shahed-186 drónhoz, míg az orosz Kalibr cirkálórakéta ára megközelíti az egymillió dollárt.

Rishi Sunak szerint Nagy-Britannia nem fogad el olyan tudományos együttműködéseket, amelyek veszélyeztetik a nemzetbiztonságot. A brit miniszterelnök közölte, hogy kormánya vizsgálja azokat az állításokat, amelyek szerint a brit egyetemek együttműködtek Iránnal a dróntechnológia területén.

uk1

A kérdést David Davis konzervatív képviselő vetette fel szerdán az alsóházban a miniszterelnöki kérdésekben, a Jewish Chronicle című újság e hónap elején megjelent beszámolója után. A volt kabinetminiszter felszólította Rishi Sunak miniszterelnököt, hogy „tegyen lépéseket szankciós rendszer kudarcának megállítására, mielőtt az még több kárt okozna”. Oroszországot azzal vádolják, hogy iráni gyártmányú drónokat használ Ukrajnában.

uk3

Egy drón Kijev felett 2022 októberben, az ukrajnai orosz invázió idején

A képünkön is látható Shahed-136 egy iráni gyártású, ún. “öngyilkos” vagy “kamikáze” drón. A fegyvert egy tolópropeller hajtja a célpontja felé, amelyre aztán rázuhan, felrobbantva 30-50 kilogramm közé tehető töltetét. A drón hatótávolsága akár 2000 kilométer is lehet, amelyet nagyrészt földközelben tesz meg, nehéz célpontot jelentve a radarok számára. A Shahed 136 drón civil eredetű GPS-navigációt alkalmaz, így pontatlan, de viszonylag olcsó, 10-20 ezer dollár lehet az ára. Általában nagyobb mennyiségben indítják egy adott célra, hogy néhány biztosan átjusson a légvédelmen. A drónokkal Oroszország többnyire civil célpontokat, például Ukrajna elektromos infrastruktúráját támadja.

“Komolyan vesszük az exportellenőrzések megsértésével kapcsolatos minden állítást, és úgy tudom, hogy az Üzleti és Kereskedelmi Minisztérium tisztviselői jelenleg vizsgálják a nemrégiben idézett sajtócikkben megfogalmazott állításokat” – mondta Sunak. hozzátéve: “Nem fogadunk el olyan együttműködéseket, amelyek veszélyeztetik nemzetbiztonságunkat”.

A Jewish Chronicle legalább 11 brit egyetemet, köztük Cambridge-t, Cranfieldet, Glasgow-t és az Imperial College Londont jelölte meg olyan tanulmányokban, amelyek potenciális iráni katonai alkalmazásokkal foglalkoznak. A tudományos folyóiratokban 2017 óta megjelent cikkek ezreinek elemzésére hivatkozva az újság azt írta, hogy az egyik iráni finanszírozású projektben brit kutatók a drónok magasságának, sebességének és hatótávolságának javításán dolgoztak.

Egy másik egyetem iráni tudósokkal dolgozott együtt a sugárhajtóművek új vezérlőrendszereinek tesztelésében, amelyek célja a manőverezőképesség és a reakcióidő növelése a “katonai alkalmazásokban”.

Nagy-Britannia megtiltja a katonai és “kettős felhasználású” technológia Iránba irányuló exportját, és szankciókat vezetett be azokkal az iráni egyénekkel és szervezetekkel szemben, akiket azzal vádolnak, hogy drónokat szállítottak Oroszországnak Ukrajnában való használatra.

Az Egyesült Államok szerint Oroszország több száz iráni drónt kapott Kijev megtámadására és az ukránok terrorizálására, ugyanakkor Teherán ezt a vádat tagadja. A Fehér Ház bejelentette, hogy új kormányzati tanácsokat ad ki, hogy segítse a vállalkozásokat és a kormányokat, “hogy biztosítsák, hogy véletlenül ne járuljanak hozzá Irán drónprogramjához”.

A Jewish Chronicle jelentésében idézett brit egyetemek azt mondták, hogy nemzetközi együttműködéseik során eleget tettek a jogi és tudományos kötelezettségeknek.e

Szólj hozzá