Hírek

Ausztrál DefendTex D40-es kamikaze drónok az ukránoknál

A közösségi médiában megjelent hírek szerint háromszáz DefendTex D40-es kamikaze drón érkezett Ukrajnába.

D40 V11 ISR Cam01 reduced

A DefendTex az egyik leginnovatívabb védelmi technológiai vállalat Ausztráliában. Információk szerint az ukránok még tavaly augusztusban állapodtak meg velük a „kamikáze drónok” vásárlásáról. Ezt követően egy lengyelországi bázison próbálták ki a kézből vagy 40 mm-es gránátvetőből indítható drónokat.

Ez a 21. századi harctéri fegyver (angolul loitering munition) bár csak 300 grammnyi robbanóanyagot vagy hasznos terhet vihet magával. Mert ha felderítésről van, akkor valós idejű képet adó kamerát, ha harci alkalmazásról van szó akkor, lehet repesz- vagy páncéltörő töltettel szerelhető. A drón hatótávolsága 20 kilométer, repülési ideje kb egy óra.

A DefendTex D40-es akár rajokban is bevethető, ilyenkor az egymás után indított drónok bevárják egymást, hogy aztán egyszerre támadják meg a célpontot. Így a kis robbanótöltet ellenére is képesek nagy pusztításra. Egy csapatban lehetnek páncéltörő és repeszromboló harci résszel ellátott drónok, illetve megfigyelést végző felderítők drónok is.

D40 V11 ISR Cam04 1536x864 1

A tervezett útvonal berepülése mellett, autonóm repülésre is alkalmas a vízálló drón, amely ha felderítő módban használják akár többször is felhasználható, majd kamikáze „üzemmódban” képes visszatérni a korábban felderített célponthoz.

 

Szólj hozzá