Hírek

Amerikai autonóm drónok Ukrajnának a háborús bűnök dokumentálására

Az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) bejelentette, hogy kilenc drónt szállított az ukrán főügyészségnek. Az autonóm drónokat a Skydio, a vezető amerikai dróngyártó adományozta. A Skydio 2+ drónok 4K kamerákkal rendelkeznek, amelyekkel fotó- és videótartalmakat készítenek majd háborús bűnök dokumentálására. 

ukran1

Ezek segíteni fogják a Legfőbb Ügyészséget abban, hogy dokumentálja a több mint 115 000 polgári infrastruktúrát ért támadást, valamint az emberi jogok megsértésének bizonyítékait a fronton élő közösségekben és felszabadított területeken. Ezek a drónok létfontosságúak a Legfőbb Ügyészség csapata számára, mivel igazságot szolgáltatnak az Orosz Föderáció fegyveres erői által elkövetett háborús bűnök és emberi jogi visszaélések túlélőinek.

Két USAID által támogatott ukrán emberi jogi koalíció 2022. február 24. óta több mint 40 000 orosz háborús bűncselekményt dokumentált. A USAID az ukrán Emberi Jogi Ombudsman Hivatalával közös háborús bűnökkel kapcsolatos dokumentációs látogatásokon is részt vesz.

Az USAID által a Skydio által adományozott drónok támogatása a legújabb szintje az USA magánszektorának Ukrajna támogatására. A USAID korábban a SpaceX által adományozott Starlink internet terminálokat, valamint a HP, Inc., a JP.IK és a Microsoft által adományozott laptopokat és szoftvereket szállított Ukrajna iskolásainak és tanárainak. A USAID a magánszektorral is együttműködik az ukrán gabonatermelés és export támogatásában a 2022 júliusában elindított AGRI-Ukraine kezdeményezésen keresztül.

A múlt héten Odesában Samantha Power, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének vezetője további 250 millió dollár USAID-támogatást jelentett be az AGRI-Ukraine számára, így az USAID hozzájárulása 350 millió dollárra nőtt, és további 250 millió dollárt mozgósított a kezdeményezésre, többek között adományozóktól, a magánszektortól és alapítványoktól.

Szólj hozzá