Hírek

Aggodalmak a tengeri drón támadásokkal kapcsolatban

Az Egyesült Államok haditengerészete fejleszteni kívánja a tenger drónok (UUV) észlelési és nyomon követési technológiáját. A minisztérium azt szeretné, ha a technológiák fokoznák a tengerfenék és a kikötők biztonságát, támogatnák a felderítést, a nyomon követést és ha szükséges a megsemmisítést. Az US Navy teljes körű fejlesztést szorgalmaz, ami érinti az alrendszereket, berendezéseket és szoftvereket is.

uuv

A fenyegetések észleléséhez és osztályozásához a részleg UUV-alapú hálózati vezeték nélküli érzékelőcsomópont-komplexumot szeretne. Az érzékelőknek képesnek kell lenniük a fenyegetés fizikai jellemzőinek, hatótávolságának és sebességének azonosítására, valamint az elhárító rendszerek és eszközök irányításra is.

A felkérés egybeesik azzal, hogy a Szenátus Fegyveres Szolgálatok Bizottsága jelentést kért a védelmi minisztertől az UUV-k által az Egyesült Államok katonai létesítményeit fenyegető lehetséges veszélyekről. „Aggodalomra ad okot a pilóta nélküli légi járművek behatolása az Egyesült Államok légterébe. A bizottság úgy véli, hogy a pilóta nélküli víz alatti járművek esetleges behatolása hasonló problémákat vethet fel biztonságunkra nézve” – áll a bizottság a 2024-es költségvetési honvédelmi engedélyezési törvényről szóló jelentésében.

Ezért a bizottság arra utasítja a védelmi minisztert, hogy a belbiztonsági miniszterrel konzultálva elemezze a UUV-k által az Egyesült Államok katonai létesítményeibe vagy azok közelében történt behatolások feltételezett vagy megerősített eseteit. Az elemzés alapján pedig meg kell határozni az ilyen behatolások kezelésére szolgáló stratégiát, és azt, hogy milyen képességekre van szüksége az UUV-k jövőbeli fenyegetéseinek semlegesítésére.

Szólj hozzá