Hírek

A Zipline bemutatta a következő generációs energiahatékony dróntechnológiát

A kaliforniai székhelyű logisztikai startup cég, a Zipline bemutatta következő generációs autonóm elektromos drónszállító platformját, a P2 Zip-et (Platform 2). A cég azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a mindennapokban gyors légi szállításokat biztosítson ügyfeleinek az Egyesült Államok egész területén, még a sűrűn lakott városi területeken is.

A kilenc éve, 2014 márciusában alapított Zipline a P2 drónjai gyorsabban és csendesebben közlekednek (úgy tervezték, hogy a szél susogó leveleihez hasonlítson). Várhatóan 10 perc alatt teljesít egy 10 mérföldes szállítást, ami körülbelül hétszer gyorsabb, mint az autóval történő közlekedés. A P2 kb. 3,5 kg hasznos terhet tud szállítani.

A P2 egy merevszárnyú repülőgép. Mindemellett négy légcsavarral is rendelkezik, amelyek lehetővé teszik, a függőleges fel- és leszállás mellett a levegőben való lebegést is.

zip3

A Platform 2 célja, hogy javítsa a Zipline működését az Egyesült Államokban azáltal, hogy kereskedelmileg életképesebbé és költséghatékonyabbá teszi azokat a városokban és a külvárosokban egyaránt.

A Zipline korábbi drónjával ellentétben a P2-t úgy tervezték, hogy lehetővé tegye a házhozszállítást egy új leadási módszerrel. A cég eddig ejtőernyőket használt a megrendelések leadására, de a P2 ehelyett egyedi lift rendszert használ, ami fél méteres pontossággal teszi le a házhoz szállított árút. Ehhez egy körülbelül mikrohullámú sütő méretű szállítódroidot leeresztenek egy vezetéken, amely önállóan vezeti magát a szállítási helyre. A célhoz érve P2 Zips körülbelül 300 láb (90 méter) magasságban lebeg, miközben szállítódroidja finoman a földre szállítja a csomagot.

zip6

zip4

A Zipline a tervezéskor ügyelt arra, hogy a drónok ne csak biztonságosak és energiahatékonyak legyenek, hanem elég csendesek is ahhoz, hogy a kertvárosi lakókörnyezetben ne zavarják az ott élőket.

„Az emberek aggódnak a zaj miatt. Nem akarok olyan világban élni, ahol egy csomó hangos repülőgép repül a házam felett” – mondta Jo Mardall, a Zipline mérnöki részlegének vezetője .

A Zipline drónjai elektromosak, megújuló vagy tiszta energiával üzemeltethetők. Amikor a drónok visszatérnek a szállításból, kikötik magukat, elengedik üres droidjukat, újat vesznek fel és már viszik is a megadott címre.

zip2

A Zipline egyik első ügyfele Ruanda kormánya, ahol 2022 decembere óta már folyamatban van az országos drónszállító hálózat kiépétése . A P2-t használjék majd az otthonokba, szállodákba és kórházakba történő szállításhoz az ország fővárosában, Kigaliban és környékén.

A P2 16 km hatótávolságban képes csomagokat szállítani, kb. 112 km/órás sebességgel repülve. A Zipline nem csak a drónt, hanem egy komplett logisztikai rendszert is fejleszt, aminek része egy speciális dokkoló (és egyben elektromos töltő) és árúfeltöltő platform is, amit a bázisállomások épületeinek falán lehet elhelyezni, továbbá fejlesztenek egy komplex szoftverkörnyezetet is, amivel a készletnyilvántartás és a házhoz szállítás is menedzselhető.

Egy másik partner, a Sweetgreen étteremlánc, ők is a Zipline segítségével szállítják majd ételeiket az Egyesült Államokban. A Michigan Medicine és a MultiCare Health System a P2-t fogja használni a kórházak, laboratóriumok és orvosi rendelők közötti szállításra, valamint a betegek otthonaiba.

 

Szólj hozzá