Dróntechnológia Hírek

A Teledyne Flir bemutatja a Black Recon mikro-drónt harci járművekhez

Az amerikai Teledyne Flir cég bemutatta új katonai alkalmazásra szánt drónját. A Black Recon járműfelderítő rendszer egy új mikro-drónt tartalmaz, amely körülbelül 350 grammot nyom, és úgy tervezték, hogy olyan sebességgel repüljön, amely lehetővé teszi, hogy egy mozgó jármű előtt haladjon.

dronht

A drónok elférnek egy indítódobozban, ami sokféle platformra szerelhető, így akár harckocsikról vagy a gyalogsági harcjárművekről is indíthatók. Ez az üzembe helyezési rendszer lehetővé teszi a folyamatos működést úgy, hogy három drónnal automatikusan történik csere és az akkumulátorok újratöltése. Egy-egy drón repülési repülési ideje meghaladja a 45 percet.

dronht2

„A Black Recon VRS visszaérkezésekor a bölcsőkar egy szabadalmaztatott technológia segítségével dokkolja és feltölti a drónt. Miközben egy másikat indíthatnak bevetésre.” – mondta Ketil Vanebo, a Teledyne Flir nemzetközi üzletfejlesztési igazgatója.

A cég norvégiai csapata 2020-ban kezdte el a Black Recon projekt fejlesztését a Norvég Védelmi Kutatóintézet támogatásával. A rendszer a Black Hornet nano-drón koncepciójára épült. A Black Hornet a FLIR Systems terméke lett, amikor 2016-ban megvásárolta a rendszer fejlesztőjét, a norvég Prox Dynamics céget. A Teledyne Technologies 2021-ben megvásárolta a FLIR Systems-t.

„A Black Hornet 3 rendszert koncepcióját először 2018-ban mutattak be. Gyorsan világossá vált azonban, hogy a járműről való indításhoz új megoldások kellenek.” – mondta Vanebo. „A tereppróbák és a drónnal végzett munka fontosak voltak a Black Recon végső követelményeinek finomításában.”

A londoni DSEI védelmi kiállításon bemutatott új technológia még nem működik, de az illetékesek szerint a vállalat megosztotta a koncepciót potenciális ügyfelekkel az Egyesült Államokban, Európában és Ázsiában. Várakozásuk szerint a rendszer 2024 második felében lesz elérhető az ügyfelek számára, az első egységek szállítása pedig 2025 elején várható.

A múlt hónapban a vállalat bejelentette, hogy 31 millió dolláros szerződést írt alá a norvég Kongsberg Defense and Aerospace gyártóval, hogy az ukrán hadseregnek szállítsa a Cerberus XL mobil ellen-drón rendszert. A megállapodás előírja a képzés biztosítását, bár nem világos, hogy ez hol valósulna meg.

A Cerberus kombinálja a hő- és vizuális képalkotást egy mobil platformon, hogy észlelje és nyomon kövesse az ellenséges drónokat. Radar segítségével egyszerre akár 500-at drónt is képes nyomon követni.

Ukrajnában a csapatok már több mint egy éve használták a Black Horneteket, és a Vanebo a visszajelzésekre hivatkozva azt mondta, hogy rendszereik sikeresen működtek.

Szólj hozzá