Hírek

A lengyel Farada dróngyártó Kenyában épít gyárat

A lengyel dróngyártó Farada Group megkapta a Kenya Polgári Repúlési Hatóság (KCAA) hatósági engedélyét, hogy dróngyártó üzemet hozzon létre a Konza Technopolisban, amely az afrikai piac ellátási kikötőjeként szolgál majd. A lengyel cég drónokat gyárt majd a vadon élő állatok és az elektromos vezetékek megfigyelésére, katasztrófák, például árvizek és erdőtüzek megfigyelésére,valamint alapvető áruk, például egészségügyi felszerelések szállítására.

Adam Cudny, a Farada Group elnöke bejelentette: ,Minden szükséges engedélyünk megvan, és a projekt megvalósítására helyi céget hoztunk létre” – tette hozzá anélkül, hogy nyilvánosságra hozta a tervezett beruházásértékét. A Konza hatóságai szerint az okosvárosnak van egy kijelölt zónája a drónok összeszerelésére és üzemeltetésére. A helyi piac megcélzott ügyfelei közé tartozik a Kenya Power és a Kenya Electricity Transmission Company Limited, akik az elektromos vezetékeik felügyeletéhez használhatják majd a drónokat. A Farada Kenyában gyártzott drónjai akár egy tonnás árut is szállíthatnak majd.

A Konza Technopolis, amelyet korábban Konza Technology Citynek hívtak, egy nagy technológiai csomópont, amelyet a kenyai kormány tervezett Nairobitól 64 km-re délre, a Mombasa kikötőváros felé vezető úton.

Idén februárban Kenyában tett állami látogatása során Andrzej Duda lengyel elnök és a Farada Group felajánlotta, hogy drónt adományoz a Kenya Wildlife Service (KWS) számára, hogy segítse nemzeti parkjainak felügyeletét.

“Betartottuk ígéretünket, és átadtuk a KWS-nek azt a drónt, amely mellett elköteleztük magunkat, amikor elkísértük elnökünket kenyai állami látogatása során” – erősítette meg Joanna Rutkowski, a Farada Csoport operatív igazgatója.

Farada lépése alig néhány hónappal azután történt, hogy az európai légi- és űripari óriás cég, az Airbus tavaly decemberben nyilvánosságra hozta, hogy Kenyát tervezi első földi állomásává tenni a nagy magasságú kommunikációs drónok számára egy olyan beruházás keretében, amely akár 1000 munkahelyet nyithat meg a helyiek számára.

A lengyelországi székhelyű Farada Group Ltd. dinamikusan fejlődő vállalatok csoportja, amelyek üzleti profilja a pilóta nélküli légi járművek (UAV) tervezése és gyártása. A Farada lengyelországi és külföldi egyetemekkel, tudományos kutatóközpontokkal széles körű együttműködést valósít meg.

Szólj hozzá