Hírek

A jövő legyen veled! – A BIA ifjúsági pályázati felhívása

A Barankovics István Alapítvány Tanári Kerekasztala közös jövőtervezésre invitálja a fiatalokat. Videóesszé pályázatot hirdet 8-12. osztályos általános- és középiskolás diákcsapatok számára „A jövő legyen veled!” címmel.

Semmi sem állandó csak a változás. A változások új perspektívákat nyitnak, de nem egy esetben bizonytalansággal is járnak. Már most is velünk vannak azok a jelenségek, amelyek nagy valószínűséggel befolyásolni fogják, merre halad majd a világ, amely meghatározza a következő generációk életét. A jelen megértése egyben felkészülés a jövőre is.

A pályázat célja olyan kreatív videóesszék alkotására való ösztönzés, amely

 • felkelti a diákok figyelmét a jövőjüket meghatározó, már jelen lévő társadalmi, technikai és lelki folyamatok iránt, és azokra kreatív módon reflektál;
 • a jövőhöz vezető utak tudatos átgondolására és alakítására ösztönöz;
 • olyan kompetenciákat fejleszt, amelyek a gyorsan változó világunkban növelik a fiatalok adaptációs képességét.

Pályázati kategóriák

A pályázat kiírói olyan videoesszéket várnak, amelyekben a fiatalok elgondolkodnak a jövő társadalmáról és az alább megadott három kategória bármely résztémája kapcsán kreatív módon fejtik ki véleményüket a jövőjükkel kapcsolatban.

 • Global – Geopolitikai jelenségek és hatásaik, nagy világfolyamatok
 • Tech – Az informatika fejlődése és társadalmi hatása
 • Test-lélek-szellem – Életünk, környezetünk, testi-lelki egészségünk és emberi kapcsolataink a felgyorsult világban

Orientáló kulcsszavak: Felkészülés a jövőre, mesterséges intelligencia, 4. ipari forradalom, genetika, biotechnológiai forradalom, fakenews, valóság vs. virtuális valóság, a közösségi kapcsolatok átalakulása, űrkutatás, globalizáció, új világrend, klíma, mélyalkalmazkodás stb.

Példák a választott kategória függvényében a lehetséges megválaszolandó kérdésekre:

 • Miért gondolják, hogy a választott téma/jelenség a jövőben nagy jelentőséggel bír majd?
 • Az okozott változás várhatóan milyen előnnyel/hátránnyal, esetleg veszteséggel jár?
 • Mit tehetünk? Követjük, a változást és alkalmazkodunk? Vagy esetleg van lehetőségünk a változások irányítására? Mit tehet az állam? Mit tehetünk mi, hétköznapi emberek?
 • Milyen világban szeretnének felnőttként élni?

Pályázati feltételek

A pályázathoz készítendő videóesszé inspirációs alapjául az Alapítvány Instagram oldalán és honlapján található KIKÖTŐ rovat cikkei szolgálnak.

A pályázat terjedelme: 3-5 perces videóesszé

A pályázók köre: anyaországi és határon túli 8-12. osztályos 3 fős diákcsapatok és mentoraik.

A pályaművek elbírálása

A pályamunkákat 5 tagú szakmai zsűri értékeli a következő szempontok szerint: tartalom, kreativitás, vizuális megjelenítés, strukturáltság és az érvelés meggyőző ereje.

A nyertes pályaművek kiválasztása pályázati kategóriánként történik. A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt első 3 csapat részesül díjazásban a mentortanáraikkal együtt:

 • Fődíj: A kategóriák  első helyezettjei és mentoraik (összesen 12 fő) egy brüsszeli jutalomutazást nyernek.
 • 2. díj: e-book olvasók a csapatatagoknak és mentoruknak.
 • 3. díj: külső merevlemezek a csapatatagoknak és mentoruknak.

A pályaművek felhasználása

A zsűri javaslata alapján a legjobban sikerült pályaműveket a Barankovics István Alapítvány közzéteszi – az erre vonatkozó hozzájárulás alapján – az Alapítvány honlapján,  illetve közösségi média felületein (Facebook, Youtube, Instagram).

Mi a pályázók teendője?

I. Előzetes pályázási szándék jelzése
Határidő: 2022. 10. 03. (hétfő)

A kiíró szeretné előzetesen felmérni, hogy hány csapat tervez részt venni a megmérettetésen. Ezért kérik az előzetes online szándéknyilatkozatot kitölteni. (Az előzetes szándéknyilatkozat hiánya nem zárja ki a pályázatban való részvételt.)

II. A pályamunka és a hozzá tartozó dokumentáció benyújtása
Határidő: 2022.10. 21. (péntek 24.00)

2.a) Online pályázati adatlap és a nyilatkozatok kitöltése.

2.b) Az elkészült videókat valamely videomegosztóra szükséges feltölteni és az elérhetőség linkjét az online pályázati adatlap megfelelő helyére kell belinkelni.

2.c.) Szülői adatkezelési hozzájáruló nyilatkozat beszerzése. (A mentortanár őrzi és dokumentálja. Ezek meglétéről nyilatkozik a pályázati adatlapon.) A szülői nyilatkozat javasolt formája erre a linkre kattintva tölthető le.

Eredményhirdetés

A zsűri értékelésének megküldése: 2022. 11. 07.
Ünnepélyes díjátadó:  2022. 11. 12. (szombat) Budapesten (A járványügyi helyzet függvényében változhat.)

A pályázatról további információ kérhető: Dénesné Szak Andrea projekt koordinátortól a palyazat@barankovics.hu e-mail címen.

Szólj hozzá