Hírek

A jordániai hadsereg lelőtt egy kábítószert szállító drónt

A jordániai hadsereg kedden közölte, hogy lelőtt egy drónt, amely kábítószert szállított Szíriából az ország északi határvidékére. Jordánia az Irán-barát milíciákat vádolja, hogy kábítószert csempésznek. Damaszkusz azt állítja, hogy mindent megtesz a csempészet visszaszorítására és üldözi a csempészbandákat és tagadja az Irán által támogatott, a hadsereghez és a biztonsági erőkhöz kapcsolódó milíciák bűnrészességét a drogháborúban.

dros

A Szíriában gyártott olcsó amfetamin, a Captagon, egy erősen addiktív idegkábítószer, amely a központi idegrendszer stimulálásával fejti ki hatását, és a Jordániába szállított drog legnagyobb része.

A csempészés akciók növekedése miatt Jordánia tavaly óta kénytelen volt megváltoztatni a hadsereg határ menti bevetési szabályait, és felhatalmazta a hadseregét arra, hogy akár lőfegyvert is alkalmazzon. Tavaly januárban a jordániai hadsereg megölt 27 drogcsempészt, több másikat megsebesített az ország Szíriával szomszédos határán.

A jordániai hadsereg kedden bejelentette: „továbbra is határozottan és erőteljesen lépünk fel a határainkat fenyegető mindenféle fenyegetéssel és a nemzet biztonságának destabilizálására irányuló kísérletekkel szemben”. Közölték: a drogcsempészek drónját a határ jordániai oldalán megsemmisítették.

A háború sújtotta Szíria a régió a több milliárd dolláros drogkereskedelmének fő helyszínévé vált, Jordánia pedig a captagon néven ismert, szíriai gyártású amfetamin fő tranzitútvonala az olajban gazdag Öböl-államokba. Jordániai tisztviselők azt mondták, hogy felvetették kétségeiket a szíriai hatóságoknak, de nem tapasztaltak valódi kísérletet a tiltott kereskedelem visszaszorítására.

Az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatala (UNODC) egy 2014-es jelentésében azt írta, hogy növekedésnek indult az amfetaminpiac a Közel-Keleten. A főként Szaúd-Arábiában, Jordániában és Szíriában végrehajtott letartóztatások a világszerte lefoglalt amfetamin több mint 55 százalékát teszik ki.

 

Szólj hozzá