Hírek

A hurrikánok és a drónok

2022-ben a Ian hurrikán Florida történetének leghalálosabb vihara volt, huszonegyen vesztették életüket a 250 km/h széllel érkező viharban és 2 és fél millió háztartás maradt áram nélkül. 2022 szeptemberében a vihar utáni helyreállításban és a kárfelmérésben jelentős szerepet kaptak a drónok.

GettyImages 1429644234 Hurricane Ian W

Massive destruction on Fort Myers Beach aftermath Hurricane Ian

A szélsőséges időjárási események egyre gyakoribbak és emberek millióit érintik. Ha az utakat megsemmisítik vagy elzárják a szélsőséges időjárási események során – és a szárazföldön való utazás már nem megvalósítható, egyszerű és biztonságos megoldás –, ha légi felvételeket tudnak készíteni, amelyek információkat szolgáltatnak az átszakadt gátakról, megrongálódott házakról és épületekről, valamint arról, hogy hol vannak az áldozatok. Az idő döntő fontosságú az ilyen jelentős időjárási eseményt követő percekben és órákban, amikor életmentésről van szó.

„A drónok nagyon nagy mennyiségű adatokat tudnak szolgáltatni olyan helyzetekben, amikor ezeket az információkat gyorsan elérhetővé kell tenni” – mondta Coryell Kelsey, a Burns & McDonnell vezető technológiai és innovációs tanácsadója. „Tornádók, hurrikánok és hatalmas téli viharok egyre gyakrabban fordulnak elő. A távérzékelési technológia kiválóan alkalmas az elsősegélynyújtók csapatok segítségére ezekben a veszélyes helyzetekben.”

„A drón adatok rögzítésével kapcsolatos legnagyobb kihívás az, hogy ezeket az információkat hasznosan értelmezzük” – mondja Nathan Kilgore, a Burns & McDonnell vezető geológusa. „A technológia akkor használható a legjobban, ha tudjuk, hogyan integrálhatók az adatok egy előremutató modellbe, például a kereső-mentő csapatok hatékony mozgatásába.”

A megoldás kulcsa az előzetes tervezés, hiszen a katasztrófát követően a drónok gyorsan telepíthetők és a helyspecifikus adatok segítik a csapatokat a kritikus döntések meghozatalában.

 

Szólj hozzá